Amsterdam verdient beter

Geurt Brinkgreve, Wiek Röling en Max van Rooy. Fotografie Maarten Brinkgreve, Uitgeverij Thoth Bussum, 1997.

UITVERKOCHT

In "Amsterdam verdient beter" geven de auteurs zich rekenschap van wat zij zien gebeuren in de Amsterdamse binnenstad aan het einde van de twintigste eeuw. Het gaat hen om het gezicht van de stad, nu in de nabije toekomst. Zij kijken op hun eigen manier naar dat stadsgezicht. De fotograaf Maarten Brinkgreve doet dat met zijn camera, de architect Wiek Röling vanuit zijn geloof in de moderne vormentaal, de criticus Max van Rooy toetst zijn oordeel aan wat hij in vele steden in binnen- en buitenland observeert. De monumentenverdediger Geurt Brinkgreve put uit zijn rijke ervaringen in stichtings- en verenigingsbesturen. Hoe verschillend hun invalshoek ook moge zijn, over één ding zijn de schrijvers het eens: de overtuiging die spreekt uit de titel "Amsterdam verdient beter".

Sint Catharinakerk op het Singel tegenover het Koningsplein.
Op de plaats van de gesloopte kerk werd de Universiteitsbibliotheek gebouwd. Na enkele decennia is het effect van dat gebouw op het stadsgezicht nog altijd niet verzacht door gewenning. De UB is inmiddels alweer toe aan een nieuw gebouw.

Een hoofdstuk geschreven door Geurt Brinkgreve, "Hoe was het mogelijk?", beschrijft de wijze waarop een groot bouwplan aan de Nieuwezijds Kolk, waaronder de beruchte kantoortoren aan de Nieuwezijds Voorburgwal, is gerealiseerd. Hoe het bouwterrein tot stand kwam, de vergunningen verkregen werden en het plan tot uitvoer is gebracht, ondanks de vele bezwaren waaronder die van onze vereniging. Een onthullende analyse, ook ten aanzien van het werk van de Schoonheidscommissie (de Welstandscommissie).

[Publicaties]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.