Nieuwsberichten - Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Nieuws

Bestemmingsplan Sluisbuurt

In een reactie op het conceptbestemmingsplan Sluisbuurt maakt de VVAB bezwaar tegen de hoogbouwplannen op het Zeeburgereiland. De vereniging betoogt dat hoogbouw niet nodig is om de gewenste hoeveelheid woningen en dichtheid te realiseren. Hoogbouw is bovendien ongeschikt voor betaalbare woningen.
[Meer lezen]
 

PACT Amsterdam

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Koninklijke Horeca Nederland en Amsterdam City hebben in een position paper belangrijke gemeenschappelijke standpunten en uitgangspunten opgesteld voor een leefbaar en gastvrij klimaat in de Amsterdamse binnenstad.
[Meer lezen]
 

Rogier Noyon gekozen tot nieuwe voorzitter

Op de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 25 mei werd Rogier Noyon gekozen tot nieuwe voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Naast hem zijn drie andere nieuwe bestuursleden benoemd: Dick Beumer, Dirk van Kuijk en Betty Nijmeijer.
[Meer lezen]
 

Bezwaar tegen luifel Rasphuispoort

De VVAB heeft in een brief aan het stadsdeelbestuur aangedrongen op handhaving inzake het illegaal geplaatste 'lichtkunstwerk' boven de Rasphuispoort. De Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit heeft daarover negatief advies gegeven. Het stadsdeelbestuur moet nu besluiten de legaliseringsvergunning te verlenen of te weigeren.
[Meer lezen]
 

Wijde Heisteeg 7

De VVAB is in beroep tegen een verbouwingsplan voor Wijde Heisteeg 7. Het plan tast het beschermde rijksmonument ingrijpend aan door de sloop van de achtergevel en de verticale verplaatsing van de historische balklagen waardoor de verdiepingshoogten worden gewijzigd. Het monument wordt grotendeels gesloopt.
[Meer lezen]
 

Mirakelkolom nu echt terug op het Rokin

Op 17 april keerde de Mirakelkolom eindelijk terug op het Rokin. De kolom werd in 2001 verwijderd vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en is daarna jarenlang opgeslagen op een terrein van de gemeente. Vorig jaar werd het gedenkteken opnieuw opgericht, maar spoedig daarna weer verwijderd omdat de kolom niet stevig genoeg stond.
[Meer lezen]
 

Aangifte illegale sloop

Op 15 maart 2018 deed de VVAB aangifte op het politiebureau Lijnbaansgracht van illegale sloop achter het rijksmonument Halvemaansteeg 6. Het inpandige woonhuis met eigen adres Amstel 46, fysiek verbonden met Halvemaansteeg 6, werd afgebroken zonder vergunning.
[Meer lezen]
 

Geen MUPI's in de binnenstad

De VVAB heeft in een brief aan de gemeente verzocht geen vergunning te verlenen voor een groot aantal, namelijk 28, digitale reclamezuilen (MUPI's) op verschillende locaties in de historische binnenstad. Op een deel van de aangevraagde locaties is het aangevraagde object reeds aanwezig.
[Meer lezen]
 

Petitie fiscale aftrek

De Vereniging Bewoond Bewaard is een petitie begonnen tegen de mogelijke afschaffing van de fiscale aftrek van het onderhoud aan bewoonde rijksmonumenten.
[Meer lezen]
 

Demping Lijnbaansgracht

In een brief aan de raad laat de VVAB weten het niet eens te zijn met het dempen van de ondergrondse Lijnbaansgracht op het Kleine-Gartmanplantsoen ten behoeve van een ondergrondse fietskelder. De ondergrondse waterverbinding is nodig voor de doorstroming en verwijdering betekent een aantasting van de beschermde (water-)structuur van de binnenstad.
[Meer lezen]
 

Behoud Pianolamuseum!

De VVAB heeft in een raadsadres een lans gebroken voor het behoud van het Pianolamuseum aan de Westerstraat. De gemeente is voornemens het pand te verkopen waardoor de toekomst van het museum onzeker is, maar de raad heeft deze verkoop uitgesteld.
[Meer lezen]
 

Bezwaren tegen bouwplan Halvemaansteeg

De VVAB heeft een brief geschreven aan het stadsdeel waarin zij haar bezwaren uit over een groot bouwplan aan de Halvemaansteeg voor een uitgaanscentrum, waarbij zelfs twee verdiepingen onder de grond worden gemaakt.
[Meer lezen]
 

Behoud ateliergebouw Lauriergracht!

De VVAB heeft in een raadsadres een lans gebroken voor het behoud van de ateliers van kunstenaars in het voormalige schoolgebouw Lauriergracht 6. De gemeente is voornemens het pand te verkopen waardoor de toekomst van het ateliergebouw onzeker is.
[Meer lezen]
 

Oproep voor meer ogen op straat

De afgelopen jaren is er door illegale werkzaamheden schade aan ons erfgoed ontstaan. Noodzakelijk is nu vooral dat er op de korte termijn meer ogen op straat komen. Dat erkent ook het stadsdeel. Ziet u iets wat niet in orde lijkt, u kunt het altijd bij de VVAB melden of contact leggen met het stadsdeel.
[Meer lezen]
 

Crowd for the crown

De VVAG is met steun van de VVAB een crowdfunding-project gestart om de restauratie van een uniek Amsterdams monument te kunnen bekostigen: het timpaan van het Oudezijds Heerenlogement, met het wapen van Amsterdam, twee leeuwen en de onlangs teruggevonden keizerskroon.
[Meer lezen]
 

[Meer nieuws]

Email this to someone Deel deze pagina!

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Archief

Archief van oude nieuwsberichten:
[Archief 2018]
[Archief 2017]
[Archief 2016]
[Archief 2015]
[Archief 2014]
[Archief 2013]
[Archief 2012]
[Archief 2011]
[Archief 2010]
[Archief 2009]
[Archief 2008]
[Archief 2007]
[Archief 2006]
[Archief 2005]
[Archief 2004]
[Archief 2003]
[Archief 2002]
[Archief 2001]
[Archief 2000]

Postarchief

De VVAB geeft gevraagd en ongevraagd advies over diverse onderwerpen die betrekking hebben op onze statutaire doelstelling. Bekijk daarom ook de uitgegane stukken in ons postarchief.