Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 18 oktober, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Gastspreker is Joep de Groot, de laatste wijkagent van Nederland, die na een actie van bewoners van de binnenstad mocht aanblijven. Hij komt spreken over zijn werk op de Wallen en de ontwikkelingen rond het 1012-project.
De borrel vindt zoals gebruikelijk plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Vrijdag 27 oktober. Film in Eye: Amsterdam Wildlife

In Amsterdam zou je niet zo snel verwachten dat er nog ruimte is voor wilde natuur maar op de meest vreemde plaatsen in de stad leven dieren in het wild! Als je door de stad loopt, word je door allerlei dierenogen bekeken. Stadsecoloog Martin Melchers en programmamaker/presentatrice Merel Westrik laten (wilde) dieren zien die in Amsterdam hun thuis hebben gevonden. In de documentaire zien we flirtende oeverzwaluwen, vechtende vossen, badderende ijsvogels, zonnende ringslangen, zwevende slechtvalken en andere wilde beesten in Amsterdam. Martin en Merel stuitten op vossen tussen spoor en industrieterrein en op exotisch mossels die via ballastwater uit de andere kant van de wereld in het IJ zijn terechtgekomen en daar hebben weten te overleven. Martin Melchers zal de film inleiden en na afloop is er ruimte om vragen te stellen.
Plaats en tijd: Filmmuseum Eye, vrijdag 27 oktober, 10.00 uur.
Kosten € 10,- voor leden, € 15,- voor niet-leden.
Eye beschikt over een ringleiding.

Maximaal aantal deelnemers: 120
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 102
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Vrijdag 27 oktober: Amsterdam Verjaardag

Ook dit jaar organiseert de VVAB een jaarlijkse bijeenkomst om de Verjaardag van Amsterdam te vieren. Deze vindt plaats op vrijdagavond 27 oktober in de Zuiderkerk. Ook dit jaar is er verjaardagstaart!
De Geurt Brinkgreve Lezing wordt dit jaar gegeven door Dr. Bart Wallet en gaat over de omgang met het Joods erfgoed na de Tweede Wereldoorlog.
U bent van harte welkom!

[Meer lezen]

Vrijdag 10 november. Excursie naar de Beurs van Berlage

De eerste beurs van Nederland werd opgericht door de VOC  om hun maritieme aandelen te verhandelen en was de eerste ter wereld. Het Amsterdamse stadsbestuur nam het initiatief  om een beursgebouw neer te zetten.
 Het eerste was van Hendrick de Keyser in 1611 en stond aan het Rokin. Vanaf 1621 werden hier ook de aandelen van de West Indische Compagnie verhandeld.
In 1835 werd dit gebouw afgebroken wegens verzakking en vervangen door de Beurs van Zocher. Dit bleek een ontoegankelijk gebouw te zijn met weinig ramen en de beurshandelaren en de Kamer van Koophandel oefende druk uit op het Amsterdamse bestuur voor een nieuw beursgebouw. Dit leverde grote politieke discussies op en pas in 1896 werd de opdracht voor een nieuw gebouw aan Berlage gegund.
Berlage als overtuigd socialist, dacht dat de kapitalistische beurshandel geen lang leven beschoren zou zijn en ontwierp het gebouw zo, dat deze na de socialistische revolutie een gemeenschapshuis c.q. volkspaleis kon zijn.
En inderdaad na  een grondige  restauratie in 1985, is de beurs een publiekspaleis met aanvankelijke repetitieruimte  en concertzalen en een stichting voor maatschappelijke activiteiten. Het is nu een congres- en evenementencentrum en een locatie voor tentoonstellingen.
De excursie onder leiding van Marcel Schonenberg is om 10.30 uur. Startpunt van de excursie is de ingang van de beurs aan Damrak 243. Bij voldoende belangstelling vinden twee simultane rondleidingen plaats. Beide starten om 10.30 uur.
Kosten € 10,- voor leden, € 15,- voor niet-leden.

Maximaal aantal deelnemers: 50
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 26
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Ammesz, Yellie Alkema, Bert Hamming, Peter Poelstra (voorzitter) en Aart Janszen.
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook de komende winter, in november 2017 en januari 2018, geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam. NB. De inschrijving is GEOPEND.
De basiscursus is volgeboekt, maar voor de vervolgcursus zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.