Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 18 september in de Zuiderkerk.

Op deze borrel zal Ernst de Beaufort, deskundige op het gebied van monumentale funderingen en casco's (en lid van onze vereniging), ons informeren over de uiterst actuele problematiek van de aanstaande vernieuwing van bruggen en kademuren in de Amsterdamse binnenstad.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Zaterdag 21 september. Jacob Van Lennep - een bezielde schavuit

Jacob van Lennep (1802-1868)

Jacob van Lennep (1802-1868), gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardige vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de drukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd.
Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vijf kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.
Hij werd niet herkozen als lid van de Tweede Kamer, omdat hij spotverzen op de vaderlandse geschiedenis schreef. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.
Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UvA. Ze doorzocht duizenden documenten en brieven en sprak met vele afstammelingen van Van Lennep. Haar boek Een Bezielde Schavuit - Jacob van Lennep is een fascinerend levensverhaal en haar lezing maakt de complexe 19e eeuw voor iedereen toegankelijk.
Plaats/tijd: Zaterdag 21 september, 11.00 uur, Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69. Zaal geopend vanaf 10.30 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 6

Dinsdag 22 oktober. Amsterdam en de slavenhandel

De laatste jaren komt hoe langer hoe meer zicht op een van de duistere kanten in de Amsterdamse geschiedenis. De grachtengordel heeft de titel werelderfgoed, een nominatie om, aldus Balai, 'terecht trots op te zijn', maar er is ook een ander verhaal. Het fortuin in koopvaardij en handel werd voor een deel verworven door de slavenhandel waarin veel van de Amsterdamse welgestelde kooplieden belangen hadden. De betrokkenheid van de stad bij de trans-Atlantische slavenhandel had alles te maken met de deelname in de West-Indische Compagnie (WIC) en in de Sociëteit van Suriname.
Leo Balai is geboren in Paramaribo (1946) en studeerde aan de juridische faculteit van de UvA. Na o.a. in de Amsterdamse gemeenteraad te hebben gezeten, promoveerde hij in 2011 op een onderzoek naar de slavenhandel en het transport van slaven, in het bijzonder het slavenschip Leusden.
In zijn lezing gaat Balai in op de prominente rol van veel Amsterdamse kooplieden uit de 17de en 18de eeuw (Deutz, Trip, Elias, Van Loon, Boreel, Geelvinck, Hooft, etc.) in de WIC en de Sociëteit. Om de personen die dit systeem mogelijk maakten en in stand hielden centraal te stellen introduceerde Balai het begrip de schuldige grachtengordel. Hij houdt niet van versluierd taalgebruik. Lijsten met namen van slavenschepen, aantallen Afrikaanse gevangenen, het aantal dat de helse tocht over zee overleefde en ook veel persoonlijke geschiedenissen laten geen twijfel: 'De bewindhebbers van de WIC en de directeuren van de Sociëteit van Suriname waren gewetenloos en stelden het eigen belang voorop'.
Toch is de lezing niet simpel een opgeheven vingertje. Balai probeert ons met nuances een beeld te schetsen van het 17de- en 18de-eeuwse Amsterdam en de slavenhandel.
Plaats/tijd: Dinsdag 22 oktober, 20.00 uur, Arcam, Prins Hendrikkade 600. Zaal geopend vanaf 19.30 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 35

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Daphne Bouman, Bert Hamming, Govert Janssen en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Amsterdam Cursus

Ook dit najaar gaat weer de populaire Amsterdam Cursus van Walther Schoonenberg van start. Er is dit jaar zowel een cursus algemene geschiedenis als een cursus architectuurgeschiedenis. De geschiedeniscursus is inmiddels volgeboekt, maar op de architectuurcursus - met fraaie beelden van Amsterdamse monumenten - is nog plaats.
Geef u dus snel op!

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.