Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

De volgende borrel vindt plaats op woensdag 19 april, om 17.30 uur, tot uiterlijk 19.30 uur. Op deze borrel vertellen Vladimir Stissi en David Mulder over het Cuypersgenootschap, ontstaan, doel en projecten waar ze mee bezig zijn. De borrel vindt plaats in de Zuiderkerk.

Excursies en lezingen

Zaterdag 8 april. Lezing over 16e-eeuwse Amsterdamse kunstenaars

Pieter Aertsen (1507-1675), Jezus in het huis van Martha en Maria, 1553, Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam

In het project Amsterdammers, hoe woonden wij in de zestiende eeuw? hebben studenten uit allerlei disciplines zich intensief verdiept in de 16e-eeuwse Amsterdamse huizen en hun bewoners. Dr. Madelon Simons, docent Kunstgeschiedenis van de Nieuwere Tijd aan de UvA is coördinator van dit project. Vorig jaar gaf zij voor een bomvolle zaal, een prachtige presentatie over 'hoe woonden we in de zestiende eeuw?'.
Dit keer bieden we een vervolg, waarbij Madelon de werk- en leefomgeving van allerlei Amsterdamse kunstenaars, zoals Pieter Aertsen en prentmaker Muller, alsmede de zichtbaarheid van dat werk in het Amsterdam tussen 1500-1600, zal belichten.
De presentatie vindt plaats op zaterdag 8 april in de Onze Lieve Vrouwekerk, ingang Keizersgracht 218-B. Inloop 10.00 uur. De lezing begint om 10.30 uur. Deelnamekosten voor VVAB-leden € 10,-, voor introducés € 15,-. De locatie is rolstoelvriendelijk en beschikt over een ringleiding.

Maximaal aantal deelnemers: 60
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 35
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Zaterdag 13 mei. Stegen in de Amsterdamse binnenstad (1ste excursie)

Vorig jaar wees de oud-directeur van de Oude Kerk, Herbert van Hasselt, in een lezing voor de erop dat de stegen acht eeuwen oud zijn en dus tweemaal zo oud als de grachtengordel. Hij sprak over zijn verbazing, dat de Amsterdamse binnenstad-stegen zo vergeten en verslonsd zijn en dat overheid en burgers hiermee zo onverschillig mee omgaan.
Met zijn kennis op het gebied van monumenten heeft hij alle stegen tussen CS en Munt onderzocht, mede ook in verband met het 1012-Beleid en de Rode Loper/NZ Lijn. Zijn conclusie is dat de stad bij herinrichtingen meer rekening moet houden met de unieke identiteit van iedere steeg. Die wordt bepaald door de aanwezige historie en het (nog) aanwezige erfgoed.
Met Van Hasselt lopen wij van de Oudezijde (Oude Kerk) naar de Nieuwezijde (Nieuwe Kerk). Herbert toont ons stegen, die om een veel betere (her-) inrichting roepen. Tijdens de wandeling concentreren wij ons op: het plaveisel (legstructuur), de lantaarns, de uithangborden (beter design) en de kale muren (kans voor kunstenaars). De Amsterdamse situatie wordt door Herbert vergeleken met zowel Nederlandse als buitenlandse binnensteden, waar soms de oudste stegen nog volledig intact zijn gebleven, al acht eeuwen lang.
Het is mogelijk voor rolstoelgebruikers mee te gaan met de wandeling maar er dient wel rekening gehouden te worden met het ongelijke plaveisel, de stoepen en de drukte bij de Oude Kerk.

De excursie start om 10.30 uur vanaf de Koffieschenkerij van de Oude Kerk (ingang OZ Voorburgwal), inloop 10.00 uur.
Er bestaat de mogelijkheid voor een 2de excursie om 13.00 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 18
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 18
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Yellie Alkema, Marion Hilhorst, Aart Janszen en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook de komende winter, in november 2017 en januari 2018, geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam. NB. De inschrijving is heden GEOPEND. Geef u snel op voordat de deelnemerslijst is volgeboekt.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.