Agenda

VVAB-borrel, derde woensdag in de maand

Elke derde woensdag van de maand, vanaf 17.30 uur, vindt onze maandelijkse borrel plaats.
Maak kennis met mede-verenigingsleden en bestuursleden. Tijdens de borrel worden actuele onderwerpen besproken. De VVAB-borrel is alleen toegankelijk voor leden, tenzij u introducé bent, d.w.z. meekomt met een lid, of expliciet bent uitgenodigd.

Let op: In de maanden juli en augustus worden er geen borrels georganiseerd. De eerstvolgende bijeenkomst na de vakantieperiode is op woensdag 20 september. Wij wensen u een goede vakantieperiode.

Excursies en lezingen

Zaterdag 2 september. Fietstocht langs Gemeentelijke Badhuizen

Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' begon de gemeente eind 19de eeuw met het bouwen van schoolkinderbaden. Enkele jaren later vond men de tijd rijp om ook volwassenen te doordringen van het belang van de 'waterbeschaving', een term die door het stadsbestuur in dit verband vaak werd gebruikt. Tussen 1910 en 1942, met een hoogtepunt in de jaren twintig, werd door de gemeente in vrijwel elke Amsterdamse buurt tenminste één badhuis gebouwd. Vanaf 1920 namen de badhuizen een stedenbouwkundig prominentere plaats in binnen de wijk en werden ze ontworpen in de nieuwe stijl van de Amsterdamse School. In de jaren dertig en veertig werd de architectuur wat zakelijker, zoals het badhuis aan het Javaplein uit 1942 (zie afbeelding). In 1933 werd een nieuw bouwbesluit van kracht: iedere nieuw te bouwen woning moest vanaf dat moment een badruimte hebben. Een warmwatervoorziening was echter niet verplicht, waardoor veel mensen de ruimte voor van alles gebruikten, behalve voor douchen. Pas in de jaren zestig werden nieuwe woningen met douche én warm water gebouwd en werden in oudere woningen ook douches met warm water ingebouwd. Het bezoek aan de badhuizen liep sterk terug en er kwam een einde aan het tijdperk badhuis.
Gids van deze ongeveer 2 uur durende excursie is sociaal geograaf en erfgoedwetenschapper Klaas Jan Verweel.
Verzamelpunt voormalig Gemeentebadhuis Nieuwe Uilenburgerstraat 16/hoek Houtkopersburgwal, het huidige Splendor, Start fietstocht 10.30 uur. Bij grote belangstelling is er een tweede fietstocht om 13.30 uur. Deelnamekosten voor VVAB-leden € 10,-, voor niet-leden € 15,-.

Maximaal aantal deelnemers: 15
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 4
[Ja, ik wil mij opgeven.]

Zaterdag 30 september. Rondleiding Olympisch Stadion

Sinds 1928 is het Olympisch Stadion het icoon van de Nederlandse Sport.Bijna 90 jaar aan sporthistorie, anekdotes en onvergetelijke hoogtepunten passeren de revue in de rondleiding. Enthousiaste rondleiders nemen ons mee door de roemruchte geschiedenis en laten de mooiste plekken van het Olympisch Stadion zien. En natuurlijk is er volop de gelegenheid om vragen te stellen en eigen herinneringen en verhalen met elkaar te delen.
De rondleiding wordt gegeven door Bab Barens. Verzamelen om 9.30 uur bij de ingang bij de Marathontoren. Koffie of thee inbegrepen om 9.30 uur. Start rondleiding om 10.00 uur. De excursie is beperkt toegankelijk (geen lift).
Deelnamekosten voor VVAB-leden € 10,-, voor niet-leden € 15,-.

Maximaal aantal deelnemers: 80
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 71
[Ja, ik wil mij opgeven.]

LET OP: U kunt alleen aan een activiteit deelnemen als u (a) hebt betaald én (b) een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Als u zich voor een activiteit inschrijft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Echter, de betaling is nog geen garantie van deelname. Dit wordt bepaald aan de hand van de volgorde dat de betalingen binnenkomen op onze rekening. Het dient dus aanbeveling zo snel mogelijk te betalen. Mocht u niet in aanmerking komen voor deelname, dan laten wij dit weten en wordt uw betaling uiteraard per omgaande retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot uiterlijk één week voor de activiteit. Stuur dan een email naar de Excursiecommissie. Alleen wanneer u tot uiterlijk één week voor de activiteit hebt geannuleerd, wordt het betaalde geld teruggestort. Er wordt uiteraard geen geld terugbetaald als u onverhoopt niet komt opdagen.
Het nog beschikbaar aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal betaalde en ingeschreven deelnemers, niet op het aantal on-line inschrijvingen.

Werf 5 leden voor de vereniging en win een dialezing bij u thuis!

Op verzoek geeft Walther Schoonenberg een dialezing over de Amsterdamse binnenstad bij u thuis, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig of over het behoud van de Jordaan. U komt hiervoor gratis in aanmerking wanneer u minimaal vijf leden voor de vereniging werft. Hoe? Door uw vrienden of familieleden te vragen bijgaand formulier in te vullen. U kunt ook aan cadeauabonnement geven. Laat het aan ons weten als u een huiskamerbijeenkomst met de nieuwe door u geworven leden organiseert.

Email this to someone Deel deze pagina!

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Ammesz, Yellie Alkema, Bert Hamming, Marion Hilhorst, Peter Poelstra, Aart Janszen en Josine van de Voort (voorzitter).
Op de dag van uw excursie kunt u in contact komen met de excursieleider onder nummer: 06 3042 1465 voor die situaties waarbij iets door wilt geven of iets te vragen heeft. Alleen bellen, geen SMS-berichten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Amsterdam Cursus

Ook de komende winter, in november 2017 en januari 2018, geeft Walther Schoonenberg een basis- en vervolgcursus Amsterdam. NB. De inschrijving is GEOPEND.
De deelnemerslijst is bijna volgeboekt.

[Meer info]

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.