Kritische brief over parkeervrije inrichting op de Herengracht

De VVAB heeft kritisch gereageerd op een ontwerp voor een parkeervrije en ongedeelde inrichting op het eerste rak van de Herengracht (t/o nrs. 1-103). Het opheffen van parkeerplaatsen dient aan enkele voorwaarden te voldoen. Bovendien pleit de vereniging voor het behoud van de traditionele drie-indeling van het grachtenprofiel.
Historische bestrating op een oude afbeelding van de Leliegracht
Artist's impression van de gemeente Amsterdam

Het maken van een 'shared space' druist in tegen het vastgestelde beleid en is a-typisch voor de grachtengordel. De VVAB ziet geen noodzaak een 'woonerf' te maken (met dito verkeersbord). Het lokt bovendien sluipverkeer uit naar de Langestraat. De vereniging pleit voor het behoud van het historische grachtenprofiel met de drie-indeling voetpad-rijweg-voetpad. Dit is al zo oud als de stad zelf, heeft niets met auto's te maken en heeft in Amsterdam al vanaf de allereerste aanleg van de grachten bestaan. Het is zeer de vraag of het doorbreken van deze traditionele drie-indeling niet op gespannen voet staat met de status van de Amsterdamse binnenstad als 'beschermd stadsgezicht' en het is ook helemaal niet nodig hiervan af te stappen als er parkeerplaatsen worden opgeheven.

Het voetpad langs het water is van oudsher bedoeld voor laden-en-lossen vanaf het water. Wij stellen aan het opheffen van parkeerplaatsen de voorwaarde dat de ruimte leeg blijft. Kortom, na inrichting volgt beheer, maar het stadsdeel is daarin niet erg krachtdadig gebleken. Bestemming voor laden-en-lossen voorkomt in ieder geval dat het voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Bovendien is de bewoners in 2021 een uitgebreide participatie beloofd en er is nog helemaal niets besloten over het parkeervrij maken van één hoofdgracht. Het stadsdeel gaat nu reeds over tot uitvoering van een parkeervrije gracht vóórdat de centrale stad een 'uitvoeringsstrategie' heeft bepaald en daarover besluiten heeft genomen, en zelfs vóórdat daarover participatie mogelijk is geweest. Laat staan dat er advies is uitgebracht door deskundigen als Monumenten en Archeologie. Het is, kortom, geen goed idee af te wijken van het standaard-grachtenprofiel zonder dit goed te overwegen en adviezen te vragen.

Meer lezen:
[Zienswijze] (27 mei 2022) (PDF-bestand, 3.1 MB)

Zie ook de ingezonden brief in Het Parool op 26 augustus 2022:
[Kan dat niet anders, de inrichting van de grachten?]


(WS, 27/5/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.