Nieuwsarchief

2023

Strijd tegen bouwplan Amsterdam Museum gaat door

21 sept. 2023

De VVAB heeft bij de Raad van State proforma hoger beroep ingesteld tegen het controversiƫle bouwplan van het Amsterdam Museum. Dit is nodig omdat de rechtbank Amsterdam het beroep tegen de bouwplannen 'ongegrond' heeft verklaard.
[Meer lezen]

Aanvraag ingediend voor Raamgracht 17

30 aug. 2023

De VVAB heeft de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd voor het pand Raamgracht 17, een reconstructie van een 18de-eeuwse halsgevel ontworpen door architect Gerard Prins uit 1976.
[Meer lezen]

Komst sportschool zorgt voor beroering

23 aug. 2023

De voorgenomen vestiging van een sportschool TrainMore tussen Prinsengracht 13-15 en Keizersgracht 8-10 zorgt voor beroering. Bewoners vrezen het verlies van vleermuizen en gierzwaluwen, maar ook van de rust in de grachtentuin.
[Meer lezen]

Liander-trafokasten rukken op

14 aug. 2023

Overal verschijnen lelijke trafokasten van energiebedrijf Liander in de openbare ruimte. Als gevolg van de energietransitie zullen er tot 2050 alleen al in het Centrum zo'n 140 worden geĆÆnstalleerd. De helft moeten er al in 2030 staan.
[Meer lezen]

Jenny Bierenbroodspot (1941-2023)

9 aug. 2023

Afgelopen maandag 7 augustus ontving de vereniging het droevige bericht van het overlijden van Jenny Bierenbroodspot. Tientallen jaren heeft zij op de bres gestaan voor het behoud van Amsterdams erfgoed waardoor vele karakteristieke gebouwen voor de stad zijn behouden.
[Meer lezen]

Actie tegen nieuwbouw Raamplein

8 aug. 2023

De VVAB heeft een pamflet verspreid in de omgeving Raamplein om de bewoners te informeren over de plannen voor de bouw van een appartementencomplex op de hoek Raamplein / Raamstraat. Het betreft schokkende nieuwbouw die afbreuk doet aan het beschermd stadsgezicht.
[Meer lezen]

Maatregelen tegen guerrillamarketing Oatly

18 jul. 2023

De VVAB diende een handhavingsverzoek in tegen de guerrillamarketing van Oatly op de Prinsengracht hoek Westerstraat. Op de gevel van het pand waren grote reclames aangebracht, afbeeldingen van ijsjes. Op last van de gemeente werd dit verwijderd.
[Meer lezen]

Erfgoedorganisaties willen een beter hoogbouwbeleid

17 jul. 2023

Vijf erfgoedorganisaties waaronder de VVAB vragen in petitie aan de gemeente Amsterdam om een beter hoogbouwbeleid. Zo moet de Hoogbouweffectrapportage verplicht blijven. Ook moeten burgers meer zeggenschap en participatie krijgen over de toekomst van hun eigen stad.
[Meer lezen]

Erfgoedorganisaties verliezen rechtszaak Amsterdam Museum

4 jul. 2023

Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van de Bond Heemschut en de VVAB tegen de renovatie en sloop van het Amsterdam Museum 'ongegrond'. Tegen deze uitspraak is hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.
[Meer lezen]

Dreigende plannen voor Paradiso

22 jun. 2023

Drie erfgoedorganisaties, waaronder de VVAB, volgen de toekomstplannen van Paradiso met argusogen. De VVAB heeft een brief geschreven aan de directie om rekening te houden met de monumentale en stedenbouwkundige waarden die in het geding zijn.
[Meer lezen]

Organisaties luiden noodklok: Het is genoeg!

16 jun. 2023

In een persbericht hebben een aantal organisaties, waaronder de VVAB, de noodklok geluid. De huidige maatregelen van de gemeente Amsterdam verminderen het overtoerisme in Amsterdam allerminst.
[Meer lezen]

Extra geld beschikbaar voor rijksmonumenten

15 jun. 2023

De Nederlandse regering stelt dit jaar extra gelden beschikbaar om restauraties van rijksmonumenten te helpen financieren. Het gaat enerzijds om een restauratiebudget voor grote monumenten, anderzijds om hulp in de garantstelling voor leningen.
[Meer lezen]

Nieuwe hoogbouwvisie in de inspraak

5 jun. 2023

Amsterdam gaat de hoogte in! Het nieuwe Hoogbouwbeleid geeft meer mogelijkheden voor hoogbouw en is vrijgegeven voor inspraak. Tot/met 17 juli 2023 kan iedereen een inspraakreactie indienen. Dit kan zowel schriftelijk als online.
[Meer lezen]

Reactie op oproep in Het Parool

21 mei 2023

In Het Parool werd de VVAB opgeroepen het verzet tegen het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum op te geven. In een schrijven leggen Heemschut en de VVAB uit waarom daarvan op dit moment geen sprake kan zijn.
[Meer lezen]

Vincent van Rossem niet eens met plannen Amsterdam Museum

10 mei 2023

In een brief aan de VVAB heeft prof. dr. Vincent van Rossem laten weten dat de vergunning voor het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum nooit verleend had mogen worden.
[Meer lezen]

De Houten Eeuw van Amsterdam

9 mei 2023

In de Zuiderkerk werd het eerste exemplaar van het boek 'De Houten Eeuw van Amsterdam' uitgereikt aan de burgemeester. Het lang verwachte boek gaat over de ontwikkeling van Amsterdam tussen 1275 tot 1578 met een nadruk op de periode na de grote stadsbrand van 1452.
[Meer lezen]

Reclamebeleid in Wallengebied wordt strenger

9 mei 2023

De welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam wordt aangepast om in het Wallengebied hetzelfde strenge reclamebeleid te hanteren als in de rest van de binnenstad. Dit is een belangrijk resultaat van de VVAB.
[Meer lezen]

Monumenten hoeven niet aan de warmtepomp

2 mei 2023

In een Kamerbrief heeft de minister De Jonge bekendgemaakt dat eigenaren van monumenten niet worden verplicht om een warmtepomp aan te schaffen. Dit mag wel, maar hoeft niet.
[Meer lezen]

Brief aan de burgemeester over de drukte op de Wallen

6 apr. 2023

Verschillende organisaties waaronder de VVAB vragen aan de burgemeester de raadsmotie om de gordijnen van de 'ramen' op de Wallen te sluiten uit te voeren. Dat kan ook door het aanbrengen van ondoorzichtig folie. Het initiatief van de brief ging uit van Wijkcentrum d'Oude Stadt.
[Meer lezen]

Oudeschans 3 aangewezen als gemeentelijk monument

29 mart. 2023

Het stadsdeel Centrum heeft Oudeschans 3 aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee komt het stadsdeel tegemoet aan de wens van de VVAB die in 2021 een aanvraag deed voor de monumentenstatus.
[Meer lezen]

Negatief advies over het Amsterdam Museum uitgebracht

28 mart. 2023

De welstandscommissie van Noord-Holland heeft op verzoek van de VVAB gekeken naar het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum. De Second-Opinion commissie heeft geoordeeld dat het plan niet voldoet aan de geldende beoordelingscriteria.
[Meer lezen]

VVAB wint rechtszaak: Grote LED-scherm op de Dam mag niet

8 mart. 2023

De VVAB wint rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam: het grote LED-scherm achter een raam op de Dam is in strijd met bestaande regelgeving en de gemeente moet daartegen handhavend optreden. De vereniging krijgt het griffiegeld terug.
[Meer lezen]

Kaart in Amsterdam teruggekeerd

7 mart. 2023

Het Allard Pierson, eigenlijk de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, heeft in Londen een gedetailleerde overzichtskaart van ongekende waarde aangeschaft: een contemporain ingekleurde versie van de plattegrond van Amsterdam van Balthasar Florisz van Berckenrode uit 1625.
[Meer lezen]

Spiegelkamer gerestaureerd

2 mart. 2023

In de voormalige kosterij van de Oude Kerk zijn de beschilderde behangsels van de zgn. Spiegelkamer gerestaureerd. De behangsels dateren uit de 18de eeuw en zijn van hoogmonumentale waarde.
[Meer lezen]

Subsidie voor onderhoud monumenten

1 mart. 2023

Vanaf 1 maart 2023 is het weer mogelijk subsidie aan te vragen in het kader van de regeling Subsidie Instandhouding Monumenten. Deze subsidieregeling is bestemd voor particuliere eigenaren die in 2022 instandhoudingskosten hebben gemaakt. Het aanvragen van de subsidie kan tot en met 30 april.
[Meer lezen]

Reactie op concept-Managementplan UNESCO

7 febr. 2023

De VVAB reageert op het concept-Managementplan UNESCO met een lijvig rapport over de bedreigingen van het Werelderfgoed. Er is ook een bijeenkomst voor bewoners geweest in de Amstelkerk.
[Meer lezen]

3d-geprinte brug OZ Achterburgwal illegaal

2 febr. 2023

De tijdelijke vergunning voor de 3d-geprinte brug over de Oudezijds Achterburgwal is in november vorig jaar al verstreken. De VVAB heeft gevraagd de brug te verwijderen.
[Meer lezen]

Feestelijke oplevering Open Havenfront

25 jan. 2023

Op 25 januari werd de nieuwe fietsenstalling onder het Open Havenfront bij het Centraal Station feestelijk geopend door staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het Open Havenfront is hierbij veel groter en mooier geworden.
[Meer lezen]

VVAB wint kort geding over verbouwing Amsterdam Museum

25 jan. 2023

De rechter heeft de bouwwerkzaamheden van het Amsterdam Museum opgeschort tot de uitspraak in de hoofdprocedure. Dat betekent dat het museum niet kan beginnen met onomkeerbare sloop van de monumentale onderdelen van het complex.
[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze nieuwsberichten.

Ouder nieuws
[2022] [2021] [2020] [2019] [2018] [2017] [2016] [2015] [2014] [2013] [2012] [2011] [2010] [2009] [2000-2008]

Altijd op de hoogte blijven?

Volg ons op Twitter.

Vriend maakt Vriend

Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid. Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass. [Vriend maakt Vriend]