Nieuwsarchief

2023

Reactie op oproep in Het Parool

21 mei 2023

In Het Parool van zaterdag 20 mei 2023 werd de VVAB opgeroepen het verzet tegen het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum op te geven. In een schrijven reageren Heemschut en de VVAB dat daarvan op dit moment geen sprake kan zijn.
[Meer lezen]

Vincent van Rossem niet eens met plannen Amsterdam Museum

10 mei 2023

In een brief aan de VVAB heeft prof. dr. Vincent van Rossem laten weten dat de vergunning voor het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum nooit verleend had mogen worden.
[Meer lezen]

De Houten Eeuw van Amsterdam

9 mei 2023

In de Zuiderkerk werd het eerste exemplaar van het boek 'De Houten Eeuw van Amsterdam' aan de burgemeester uitgereikt. Het lang verwachte boek gaat over de ontwikkeling van Amsterdam in de periode van 1275 tot 1578 met een nadruk op de periode na de grote stadsbrand van 1452.
[Meer lezen]

Reclamebeleid in Wallengebied wordt strenger

9 mei 2023

De welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam wordt aangepast om in het Wallengebied hetzelfde strenge reclamebeleid te hanteren als in de rest van de binnenstad. Dit is een belangrijk resultaat van de VVAB.
[Meer lezen]

Monumenten hoeven niet aan de warmtepomp

2 mei 2023

In een Kamerbrief heeft de minister De Jonge bekendgemaakt dat eigenaren van monumenten niet worden verplicht om een warmtepomp aan te schaffen. Dit mag wel, maar hoeft niet.
[Meer lezen]

Brief aan de burgemeester over de drukte op de Wallen

6 apr. 2023

Verschillende organisaties waaronder de VVAB vragen aan de burgemeester de raadsmotie om de gordijnen van de 'ramen' op de Wallen te sluiten uit te voeren. Dat kan ook door het aanbrengen van ondoorzichtig folie. Het initiatief van de brief ging uit van Wijkcentrum d'Oude Stadt.
[Meer lezen]

Oudeschans 3 aangewezen als gemeentelijk monument

29 mart. 2023

Het stadsdeel Centrum heeft Oudeschans 3 aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee komt het stadsdeel tegemoet aan de wens van de VVAB die in 2021 een aanvraag deed voor de monumentenstatus.
[Meer lezen]

Negatief advies over het Amsterdam Museum uitgebracht

28 mart. 2023

De welstandscommissie van Noord-Holland heeft op verzoek van de VVAB gekeken naar het verbouwingsplan van het Amsterdam Museum. De Second-Opinion commissie heeft geoordeeld dat het plan niet voldoet aan de geldende beoordelingscriteria.
[Meer lezen]

VVAB wint rechtszaak: Grote LED-scherm op de Dam mag niet

8 mart. 2023

De VVAB wint rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam: het grote LED-scherm achter een raam op de Dam is in strijd met bestaande regelgeving en de gemeente moet daartegen handhavend optreden. De vereniging krijgt het griffiegeld terug.
[Meer lezen]

Kaart in Amsterdam teruggekeerd

7 mart. 2023

Het Allard Pierson, eigenlijk de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, heeft in Londen een gedetailleerde overzichtskaart van ongekende waarde aangeschaft: een contemporain ingekleurde versie van de plattegrond van Amsterdam van Balthasar Florisz van Berckenrode uit 1625.
[Meer lezen]

Spiegelkamer gerestaureerd

2 mart. 2023

In de voormalige kosterij van de Oude Kerk zijn de beschilderde behangsels van de zgn. Spiegelkamer gerestaureerd. De behangsels dateren uit de 18de eeuw en zijn van hoogmonumentale waarde.
[Meer lezen]

Subsidie voor onderhoud monumenten

1 mart. 2023

Vanaf 1 maart 2023 is het weer mogelijk subsidie aan te vragen in het kader van de regeling Subsidie Instandhouding Monumenten. Deze subsidieregeling is bestemd voor particuliere eigenaren die in 2022 instandhoudingskosten hebben gemaakt. Het aanvragen van de subsidie kan tot en met 30 april.
[Meer lezen]

Reactie op concept-Managementplan UNESCO

7 febr. 2023

De VVAB reageert op het concept-Managementplan UNESCO met een lijvig rapport over de bedreigingen van het Werelderfgoed. Er is ook een bijeenkomst voor bewoners geweest in de Amstelkerk.
[Meer lezen]

3d-geprinte brug OZ Achterburgwal illegaal

2 febr. 2023

De tijdelijke vergunning voor de 3d-geprinte brug over de Oudezijds Achterburgwal is in november vorig jaar al verstreken. De VVAB heeft gevraagd de brug te verwijderen.
[Meer lezen]

Feestelijke oplevering Open Havenfront

25 jan. 2023

Op 25 januari werd de nieuwe fietsenstalling onder het Open Havenfront bij het Centraal Station feestelijk geopend door staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het Open Havenfront is hierbij veel groter en mooier geworden.
[Meer lezen]

VVAB wint kort geding over verbouwing Amsterdam Museum

25 jan. 2023

De rechter heeft de bouwwerkzaamheden van het Amsterdam Museum opgeschort tot de uitspraak in de hoofdprocedure. Dat betekent dat het museum niet kan beginnen met onomkeerbare sloop van de monumentale onderdelen van het complex.
[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze nieuwsberichten.

Ouder nieuws
[2022] [2021] [2020] [2019] [2018] [2017] [2016] [2015] [2014] [2013] [2012] [2011] [2010] [2009] [2000-2008]