Agenda

Excursies en lezingen

Zaterdag 15 januari. Een gewone stad in een bijzondere tijd: de opkomst van Amsterdam als handelscentrum in de 1ste helft van de 16de eeuw

Kaart van Amsterdam uitgegeven te Antwerpen door Willem Sylvius (Stadsarchief Amsterdam)

Het is heel aantrekkelijk - zeker voor Amsterdammers - om de vooraanstaande rol van de stad in de wereldhandel als een uitzonderlijk succesverhaal te beschouwen. Maar wie wat verder terugkijkt naar het begin van de zestiende eeuw ziet dat er allerlei andere steden waren die ook de potentie hadden om uit te groeien tot het commerciele centrum van Europa. Dat Amsterdam uiteindelijk aan het langste eind trok had twee oorzaken. Enerzijds ontwikkelde de stad zich - net als al haar directe concurrenten - tot een aantrekkelijke vestigingsplaats met uitstekende faciliteiten voor binnen- en buitenlandse kooplieden. Anderzijds pakte de Hollandse Opstand zeer voordelig uit voor de stad aan het IJ. Een voor een vielen de belangrijkste concurrenten af en bleef Amsterdam over als belangrijkste knooppunt van de Europese handel in de 17de eeuw.

Deze lezing wordt gegeven door Oscar Gelderblom. Prof. dr. O. Gelderblom (1971) is hoogleraar financiele geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de rol van Zuid-Nederlandse kooplieden in de opkomst van Amsterdam als centrum van de wereldhandel tussen 1578 en 1630.

Datum/tijd: Zaterdag 15 januari 2022, 11.00 uur, inloop: 10.30 uur, OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 (10 min. lopen vanaf het CS). Prijs: 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

Toegangsregels in verband met corona
Bij de ingang wordt een 'coronatoegangsbewijs' gevraagd. Een papieren of digitaal coronatoegangsbewijs (QR-code) kan op drie manieren worden verkregen:
1. Op basis van een negatieve testuitslag, 2. Op basis van een herstelbewijs na besmetting, 3. Op basis van een vaccinatiebewijs. Deelnemers die voor hun toegangsbewijs een beroep willen doen op 'testen voor toegang' kunnen terecht op: https://www.testenvoortoegang.org/ NB: Hiervoor dient tijdig een afspraak te worden gemaakt.
Verder verzoeken wij u zoveel mogelijk 1,5 m afstand te houden. En het spreekt voor zich dat u thuis blijft bij klachten of bij een positieve zelftest.

Maximaal aantal deelnemers: 80
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 29

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Bert Hamming, Trudy Elsenaar, Albertien Pareau Dumont en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis van Amsterdam. De inschrijving van de cursus, die wordt gehouden in het Huis de Pinto, is geopend!
[Info over de cursus]