Agenda

Ledenbijeenkomst 25 augustus 2022

Ter voorbereiding op de ledenvergadering van 1 oktober (zie hieronder) wordt op donderdag 25 augustus, 20.00 uur, een speciale ledenbijeenkomst georganiseerd om met elkaar van gedachten te wisselen over de prioriteiten in het nieuwe beleidsplan van de VVAB voor de komende jaren. Locatie: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116. U hoeft zich hiervoor niet op te geven.

Extra ledenvergadering 1 oktober 2022

Naar aanleiding van de afgelopen Algemene Ledenvergadering bereidt het bestuur momenteel een statutenwijziging en een nieuw beleidsplan voor die op een extra ledenvergadering op zaterdagochtend 1 oktober worden voorgelegd. Nadere informatie hierover volgt nog.

Excursies en lezingen

Zaterdag 20 augustus. ZOOM-lezing over Rampjaar 1672

In het Rampjaar 1672 - nu 350 jaar geleden - was het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. De Republiek werd van alle kanten aangevallen. De wegen stonden vol met vluchtelingen en velen zochten een goed heenkomen in de goed verdedigde stad Amsterdam. Op 20 augustus 1672 werden de gebroeders De Witt door een Oranjegezinde meute in Den Haag gelyncht. Wat gebeurde er allemaal in dat jaar en in het bijzonder in Amsterdam? Op een ZOOM-lezing op zaterdag 20 augustus, 16.00 uur, geeft Walther Schoonenberg aan de hand van tekeningen uit het Stadsarchief en het Rijksprentenkabinet enige tekst en uitleg. Ook bezoeken we een enkel huis met zichtbare sporen van het Rampjaar.

Meer info / opgeven: [Amsterdam Monumentenstad]

Zaterdag 17 september. Lezing over de verdwenen leeuwen van het Centraal Station

Ooit stonden er 22 robuuste stenen leeuwenbeelden op de spoorviaducten bij het Centraal Station. Als gevolg van verbreding van de spoorbanen, zijn ze allemaal van hun oorspronkelijke standplaats verdwenen. De eerste vier leeuwen vertrokken in 1904 van de Westertoegang toen de oude toegang wegens ernstige verzakking werd afgebroken. Op het nieuwe viaduct 85 meter westelijker, bij de Droogbak, kwamen de leeuwen niet terug. De laatste vier leeuwen verhuisden ca. 1969 van de Oostertoegang naar het Beatrixpark.
Henk Dijkman en Willem van Baarsen van Het Genootschap Leeuwen van het CS hebben veel onderzoek gedaan en oude afbeeldingen van de Leeuwen verzameld. Daarover hebben zij met anderen in 2020 het boek De verdwenen Leeuwen gepubliceerd. Zij nemen ons mee op een spannende zoektocht. Vijftien van de 22 leeuwen zijn getraceerd. Vier staan er dus in Beatrixpark. De rest is elders in Nederland terecht gekomen. Naar zeven leeuwen wordt nog gezocht. Hamvraag: komen de trotse oude leeuwen ooit weer terug op de bruggen bij het CS?
Datum/tijd: Zaterdag 17 september, 11.00 uur bij ARCAM, Prins Hendrikkade 600. Zaal geopend vanaf 10.30 uur. Prijs 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

De lezing vindt plaats in ARCAM, het Architectuurcentrum van Amsterdam. Bezoekers kunnen voor of na de lezing gratis de Arcam-tentoonstelling Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam bekijken. Deze tentoonstelling gaat over het complexe watersysteem van Amsterdam en over de ontwerpkeuzes die we nu kunnen maken voor een waterbestendige stad in de toekomst.

Acht donderdagavonden. Cursus architectuur van Amsterdam

In deze cursus bespreekt Walther Schoonenberg de historische architectuur en stedenbouw van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de architectuurgeschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus kan gezien worden als het vervolg op de geschiedeniscursus, maar kan ook zelfstandig worden gevolgd.

De cursus in de winter van 2022-2023 vindt plaats op de volgende donderdagavonden:

1. Do 17/11/2022
2. Do 24/11
3. Do 1/12
4. Do 8/12
5. Do 26/1/2023
6. Do 2/2
7. Do 9/2
8. Do 16/2

De cursus vindt plaats op een passende locatie, namelijk het monumentale Huis met de Tulp, Oudezijds Voorburgwal 59.
Tijdstip: 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur.

[Programma]

Acht woensdagavonden. Cursus geschiedenis van Amsterdam

In deze cursus geeft Walther Schoonenberg een schets van de geschiedenis van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de geschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus in de winter van 2022-2023 vindt plaats op de volgende woensdagavonden:

1. Wo 9/11/2022
2. Wo 16/11
3. Wo 23/11
4. Wo 30/11
5. Wo 25/1/2023
6. Wo 8/2
7. Wo 15/2
8. Wo 22/2

De cursus vindt plaats op een passende locatie, namelijk het monumentale Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur! Zaal open om 19.30 uur.

[Programma]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
Het contactpersoon van de commissie is: Peter Poelstra.

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis van Amsterdam. De inschrijving voor de cursussen voor 2022/2023 is geopend!
[Info over de cursus]