Agenda

Donderdag 2 juni. VVAB-borrel in de Zuiderkerk

Op de VVAB-borrels worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuur- en verenigingsleden. De volgende VVAB-borrel is op donderdag 2 juni, om 17.30 uur in de Zuiderkerk. Op deze bijeenkomst houden Ernst de Beaufort, Jim Klinkhamer en Walther Schoonenberg een korte inleiding over de bruggen en kademuren en discussiƫren zij met elkaar en met u over deze actuele en belangrijke problematiek. Wij hopen u te begroeten op onze borrel.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Zaterdag 11 juni: Vragen aan Huis te Vraag. Excursie met lezing door Michiel van Mens

Een ontelbaar aantal vragen zou je aan Huis te Vraag kunnen stellen, want al voor 1500 lag aan de weg van Amsterdam naar Haarlem een herberg met het uithangbord 'te vraghe'. Hoewel klein en vrij onbekend, is deze Slotense begraafplaats een knooppunt in allerlei verhalen van alle tijden. Over haar ligging in het oude veenlandschap, de ongemakkelijke relatie met Amsterdam, haar rol in de begraafcultuur en haar positie in verhouding tot de Heiligeweg. Kunstenaar Leon van der Heijden, zijn muze Willemijn en andere 'lastige' Amsterdammers redden deze plek. Zij ontwikkelden de schilderachtige begraafplaats tot een groene oase van rust en contemplatie.
De grafheuvel, een terp, wordt deels bedekt door een tapijt van klimop en de iepen en kastanjes zijn uitgegroeid tot monumentale bomen. Ook zie je hier treurvormen van iepen, essen en moerbeien als metafoor voor het eeuwig leven. Tussen de graven schieten wilde planten op als teunisbloem en cichorei, en in het voorjaar bloeien hier duizenden witte dichtersnarcissen.
Michiel van Mens meandert door de vele verhalen en de geschiedenis die hij heeft uitgeplozen: 'onder elke stoeptegel zit een verhaal'. Alle wegen leiden naar het 19de-eeuwse Huis te Vraag.
Plaats en tijd: Zaterdag 11 juni, 11.00 uur, in de voormalige aula van Huis te Vraag, Rijnsburgerstraat 51. Zaal geopend vanaf 10.30 uur. Prijs: 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden. Helaas is deze excursie niet toegankelijk voor rolstoelen, wel voor rollators.

Acht donderdagavonden. Cursus architectuur van Amsterdam

In deze cursus bespreekt Walther Schoonenberg de historische architectuur en stedenbouw van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de architectuurgeschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus kan gezien worden als het vervolg op de geschiedeniscursus, maar kan ook zelfstandig worden gevolgd.

De cursus in de winter van 2022-2023 vindt plaats op de volgende donderdagavonden:

1. Do 17/11/2022
2. Do 24/11
3. Do 1/12
4. Do 8/12
5. Do 26/1/2023
6. Do 2/2
7. Do 9/2
8. Do 16/2

De cursus vindt plaats op een passende locatie, namelijk het monumentale Huis met de Tulp, Oudezijds Voorburgwal 59.
Tijdstip: 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur.

[Programma]

Acht woensdagavonden. Cursus geschiedenis van Amsterdam

In deze cursus geeft Walther Schoonenberg een schets van de geschiedenis van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de geschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus in de winter van 2022-2023 vindt plaats op de volgende woensdagavonden:

1. Wo 9/11/2022
2. Wo 16/11
3. Wo 23/11
4. Wo 30/11
5. Wo 25/1/2023
6. Wo 8/2
7. Wo 15/2
8. Wo 22/2

De cursus vindt plaats op een passende locatie, namelijk het monumentale Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur! Zaal open om 19.30 uur.

[Programma]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Bert Hamming, Trudy Elsenaar, Albertien Pareau Dumont en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis van Amsterdam. De inschrijving voor de cursussen voor 2022/2023 is geopend!
[Info over de cursus]