Agenda

Conferentie Bruggen en Kademuren, 6 oktober

De projectgroep Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam organiseert op donderdag 6 oktober, 13.30-17.30 uur. een expertmeeting over de problematiek van de bruggen en kademuren onder het motto Slimmer met minder: een motto met een hoge urgentie want externe factoren zorgen voor schaarste op alle vlakken. Dat betekent dat de gemeente anders moet gaan werken en vaker naar creatieve oplossingen moet zoeken. De gemeente bespreekt dit met haar gesprekspartners, dus ook met de VVAB.
[Meer lezen / opgeven]

Amsterdam Verjaardag, 27 oktober

Ook dit jaar vieren we weer de verjaardag van Amsterdam. Op 27 oktober 1275 verleende graaf Floris V het Tolprivilege aan de burgers aan de Dam in de Amstel: het eerste document waarin Amsterdam wordt genoemd en daarom beschouwd als de geboorteakte van Amsterdam. Ook dit jaar organiseert de VVAB een bijeenkomst, waar onder meer de Geurt Brinkgreve-lezing zal worden gehouden. Dit jaar gaat de lezing over architect Harry Elte en de restauratie van de Obrechtsjoel. Na afloop een feestelijk samenzijn met taart. U bent van harte welkom!
Datum/tijd: Donderdag 27 oktober, Uilenburgersynagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegang gratis. [Meer lezen]

Excursies en lezingen

Zaterdag 15 oktober. Rondleiding Tuschinski

Reconstructie van La Gaîté (zaal 2) (foto Walther Schoonenberg)

Op 28 oktober 1921 (101 jaar geleden!) opende de Poolse exploitant Tuschinski zijn filmtheater in de Amsterdamse Reguliers Breestraat. Het was niet zijn eerste bioscoop. Zijn eerste bioscoop stichtte hij in 1911 in Rotterdam van het geld dat hij als kleermaker verdiende. Niet lang daarna opende hij nog drie bioscopen. In 1916 richtte hij zijn blik voor uitbreiding van zijn bescheiden imperium op Amsterdam. Daar Amsterdam al vele theaters bezat, moest het nieuwe theater alle andere theaters overtreffen qua grootte en stijl, met een allure van Europees niveau.
De rondleiding wordt verzorgd door medewerkers van het Tuschinski Theater. Dit prachtige gebouw werd ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en werd voltooid onder leiding van ingenieur D.C. Klaphaak. [Meer lezen]
Datum/tijd: Zaterdag 15 oktober, 10.30 uur, Tuschinski Theater, Reguliersbreestraat 26-34. Inloop 10.00 uur. Prijs 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

Donderdag 27 oktober. Rondleiding in de RAS-synagoge (1ste groep)

De Nederlands-Israelitische Hoofdsynagoge, Heinzestraat 1, met links het Jacob Obrechtplein (foto Stadsarchief Amsterdam)

Op de Amsterdam Verjaardag,'s middags, vinden twee rondleidingen plaats o.l.v. Coen van Bergeijk door de Raw Aron Schuster Synagoge (Obrechtsjoel) aan het Obrechtplein. Deze rondleidingen worden georganiseerd i.s.m. de RAS-synagoge en Berend van der Lans, die 's avonds de Geurt Brinkgreve-lezing houdt.

Datum/tijd: Donderdag 27 oktober, 14.20 uur bij de RAS-synagoge op het Jacob Obrechtplein. Verzamelen vanaf 14.00 uur. Na afloop koffie/thee. Prijs 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

Donderdag 27 oktober. Rondleiding in RAS-synagoge (2de groep)

De Nederlands-Israelitische Hoofdsynagoge, Heinzestraat 1, met links het Jacob Obrechtplein (foto Stadsarchief Amsterdam)

Op de Amsterdam Verjaardag,'s middags, vinden twee rondleidingen plaats o.l.v. Coen van Bergeijk door de Raw Aron Schuster Synagoge (Obrechtsjoel) aan het Obrechtplein. Deze rondleidingen worden georganiseerd i.s.m. de RAS-synagoge en Berend van der Lans, die 's avonds de Geurt Brinkgreve-lezing houdt.

Datum/tijd: Donderdag 27 oktober, 16.00 uur bij de RAS-synagoge op het Jacob Obrechtplein. Verzamelen vanaf 15.40 uur. Na afloop koffie/thee. Prijs 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

Acht woensdagavonden. Cursus geschiedenis van Amsterdam

In deze cursus geeft Walther Schoonenberg een schets van de geschiedenis van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de geschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus in de winter van 2022-2023 vindt plaats op de volgende woensdagavonden:

1. Wo 9/11/2022
2. Wo 16/11
3. Wo 23/11
4. Wo 30/11
5. Wo 25/1/2023
6. Wo 8/2
7. Wo 15/2
8. Wo 22/2

De cursus vindt plaats op een passende locatie, namelijk het monumentale Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur! Zaal open om 19.30 uur.

[Programma]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
Het contactpersoon van de commissie is: Peter Poelstra.

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis en architectuur van Amsterdam. De cursus vindt plaats op acht avonden in de winterperiode 2022/23. [Meer lezen]