Op de VVAB-borrels worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuurs- en verenigingsleden. De borrel begint met een korte inleiding, soms een presentatie, meestal discussie en vervolgens wordt er geborreld.
De volgende VVAB-borrel is op woensdag 20 december, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts). Maarten Mol, onze penningmeester en lid van het Nederlands Concertkoor, zingt als tenor solist een selectie van klassieke Engelse kerstliederen. Hij wordt op de piano begeleid door Maarten Hillenius. Verder onthult Walther Schoonenberg, onze secretaris, een aantal wetenswaardige 'erfgoed-ontdekkingen’ van het afgelopen jaar. U bent van harte welkom.
Save the date. De volgende borrel is op maandag 15 januari 2024 (nieuwjaarsborrel).
U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.
Het afgelopen jaar organiseerde Museum Het Schip een tentoonstelling over de Indonesische (Nederlands-Indische) invloed op de architecten van de Amsterdamse School. Voor iedereen die deze tentoonstelling heeft gemist, organiseren we speciaal voor onze leden een lezing over dit onderwerp. De lezing wordt gegeven door Marjanne Blonk, als medewerker van het Schip nauw betrokken bij deze tentoonstelling.
De Amsterdamse School is een zeer expressieve bouwstijl, die vooral in de periode tussen beide wereldoorlogen tot grote bloei kwam. Bekendste namen van deze stroming waren de architecten Piet Kramer, Jo van der Mey en Michiel de Klerk.
De Indonesische vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, de volksarchitectuur en de ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd. Sommigen reisden naar Nederlands-Indië, maar de meesten deden indrukken op tijdens internationale wereldtentoonstellingen. Tijdens de lezing wordt nader ingegaan op de Indonesische invloed op de gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School.
Tot slot: de lezing vindt plaats in het Museum Het Schip. Een uitgelezen gelegenheid dus om na de lezing (met bijv. Museumkaart) het prachtige museum te bezoeken, waar op dat moment ook nog de interessante tentoonstelling over Michiel de Klerk net geopend is!
Plaats/tijd: Zaterdag 9 december, Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, 11.30 uur, inloop 11.00 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
VOLGEBOEKT
![]() |
Sint Willibrordus buiten de Veste op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan |
In februari 2023 heeft Maurice Essers voor de VVAB een lezing verzorgd over katholiek Amsterdam tussen 1200 en 1850. Als vervolg op deze lezing zal Maurice Essers ingaan op de periode na 1850 tot heden.
Het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 vormt een belangrijke gebeurtenis in de emancipatie van het katholieke volksdeel in Amsterdam. Katholieken konden zich weer zonder beperkingen organiseren. Dit leidde o.a. tot de bouw van vele kerken en kloosters, waarvan een aantal inmiddels zijn afgebroken (bijv. de Willibrordus Buiten de Veste), maar waarvan er ook nog veel prominent het stadsbeeld bepalen, zowel in het centrum als in de 19de-eeuwse wijken. Ook besteedt Essers aandacht aan de veranderende religieuze praktijk in de loop van de 19de en 20ste eeuw, zoals de Stille Omgang en de Eucharistische Congressen in de jaren twintig en dertig. Het leven in de Amsterdamse katholieke volksbuurten in de 20ste eeuw en de plaats van katholieken in het moderne Amsterdam zal tenslotte het betoog afsluiten.
Maurice Essers is auteur van Katholiek Amsterdam, Van Heilige Stede tot Bisschopsstad 1275-1850 en van De Stille Omgang van Amsterdam; tijdens opkomst van nationaalsocialisme, bezetting en bevrijding (1931-1946). Hij is voorzitter van de Stichting Katholiek Erfgoed.
Plaats/tijd: Woensdag 17 januari 2024, Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 218 B, deur rechts van de kerk, 19.30 uur, inloop 19.00 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
Al sinds het ontstaan van Amsterdam omstreeks 1200 aan de monding van de Amstel in het IJ is de stad verbonden met het water. Parallel aan de groei van de stad vonden technische ontwikkelingen plaats in het ontwerp en de uitvoering van bruggen en kadewerken. Particulieren waren in de eerste instantie verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de kadewerken. Gaandeweg was er een grotere betrokkenheid van het stadsbestuur bij aanleg en onderhoud van bruggen en kadewerken. Het onderhoud aan de bruggen en kademuren was - niet anders dan nu - een continue zorg.
In de komende decennia vindt grootschalig herstel en vernieuwing plaats van bruggen en kades. Gemeentelijk kenniscentrum Monumenten en Archeologie adviseert inzake het in kaart brengen en waar mogelijk in stand houden van het boven- en ondergrondse culturele erfgoed van de stad.
In deze lezing gaat Peter Kranendonk in op de archeologische en historische aspecten van bruggen en kademuren en de rol van Monumenten en Archeologie. Peter Kranendonk is senior archeoloog bij deze dienst. Sinds 2003 werkt hij mee aan het projectplan voor archeologisch onderzoek van de Noord-Zuidlijn, dat in 2024 opgeleverd wordt. Hij voert ook andere onderzoeken uit in de stad, waaronder renovatie en herstelwerkzaamheden van de bruggen en kades. Hij zal ons laten zien wat er bij de werkzaamheden zoal boven water komt en wat we te weten komen over de waterbouw in vroegere eeuwen.
Plaats/tijd: Zaterdag 17 februari, Keizersgrachtkerk - Tuinzaal, Keizersgracht 566, 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad
en de strijd voor het behoud daarvan. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg.
De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Dit jaar wordt naast de basiscursus ook een vervolgcursus gegeven.
De komende cursussen, voor het cursusjaar 2023/24, zijn VOLGEBOEKT.
[Meer lezen]
De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een
mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de
Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief
als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.
Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
[Meer lezen]
Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.
Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.
Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid.
Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]
Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]
De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden.
De lijst met links vindt u hier.
[Links]