Agenda

Excursies en lezingen

Woensdag 15 februari. Lezing en rondleiding over katholiek Amsterdam

Maurice Essers neemt u mee naar katholiek Amsterdam tussen 1200 en 1800. Hij vertelt het verhaal van de katholieke mannen, vrouwen en kinderen uit die tijd en van de katholieke instellingen en gebouwen in de binnenstad van Amsterdam, waarvan een groot deel bewaard is gebleven in enige vorm. Het gaat om middeleeuwse kerken, kloosters en instellingen, die het fundament zouden vormen van het Amsterdam van de Gouden Eeuw en om kerken en instellingen die in de periode van de reformatie nieuw werden opgericht en die de continuïteit van katholiek Amsterdam borgden tijdens de voor katholieken zo moeilijke periode in de 17e en 18e eeuw. De gebouwen en locaties herinneren aan belangrijke gebeurtenissen uit die periode, zoals het Mirakel van Amsterdam, de reformatie, de twisten tussen rooms-katholieken en oudkatholieken, de strijd tussen Rome en de Republiek en de strijd van katholieken in de periode van de Verlichting om gelijkheid en herstel van hun rechten. Essers gaat in op de rol van katholiek Amsterdam in de periode van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1578-1795), de overgang naar het 19e-eeuwse Amsterdam, en het vervolg naar het moderne Amsterdam van na de Tweede Wereldoorlog en het tegenwoordige multiculturele en multireligieuze Amsterdam.
Na afloop is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding door de Onze Lieve Vrouwekerk, met zijn bijzondere schildering en afbeeldingen; als deel van het eerste Amsterdamse katholieke klooster sinds de reformatie.
Maurice Essers is auteur van het boek Katholiek Amsterdam (1200-1800) en is voorzitter van de Stichting Katholiek Erfgoed.
Datum/tijd: Woensdag 15 februari. Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 218-B, 19.30 uur, inloop 19.00 uur: deur rechts van de kerk. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De contactpersoon van de commissie is: Peter Poelstra.

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis en architectuur van Amsterdam. De cursus vindt plaats op acht avonden in de winterperiode 2022/23. [Meer lezen]