Oude Kerk plaatst strandtent op het dak

De Stichting de Oude Kerk heeft in december een plan ingediend om een tijdelijk bezoekersplatform te plaatsen op het dak van de Oude Kerk. Bureau Monumenten was daarmee niet akkoord omdat alleen een steiger voor restauratie- en onderhoudswerkzaamheden mogelijk is. De Welstandscommissie ging echter wel akkoord.
Artist's impression van het bezoekersplatform op de Oude Kerk (Taturo Atzu).

De Stichting de Oude Kerk beschouwt het bezoekersplatform als een 'kunstwerk'. Het platform, dat van 26 juni tot 6 september voor het publiek toegankelijk zal zijn, is ontworpen door de Japanse kunstenaar Taturo Atzu. Op zijn website schrijft hij dat "bezoekers via een trap aan de buitenzijde van de kerk naar boven (kunnen) en daar op een plek (komen) die je eerder verwacht bij bijvoorbeeld een strandtent of buiten een restaurant."
Om het dakterras te kunnen ontsluiten wordt een trap gebouwd vanuit de Sacristietuin.

De Commissie voor Welstand en Monumenten ging akkoord, terwijl Bureau Monumenten negatief adviseerde. Het stadsdeel gaf daarna de vergunning af.

De VVAB heeft de Stichting de Oude Kerk laten weten 'niet blij' te zijn met deze aantasting van het aangezicht van de kerk, ook al is die maar 'tijdelijk'. De VVAB schreef het volgende: "Wij zijn er geen voorstander van dat een kostbare steigerconstuctie wordt gebouwd bovenop de Oude Kerk, die niet noodzakelijk is voor onderhoudswerkzaamheden. De Oude Kerk zou zoveel mogelijk verschoond moeten blijven van allerlei niet-noodzakelijke toevoegingen, ook al zijn die tijdelijk." De VVAB mocht geen reactie op haar brief ontvangen.

Hoe is mogelijk dat de beheerstichting van de eeuwenoude kerk, het belangrijkste Rijksmonument van onze stad, tot een dergelijk plan komt? Heeft de Stichting wel geleerd van de maatschappelijke discussie die in april vorig jaar plaatsvond?

Eerder artikel:
[Doorbraak in de Oude Kerk]


(WS, 8/5/2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.