Duizenden Amsterdammers spreken zich uit voor een verbod van de bierfiets in de binnenstad

Op initiatief van de VVAB werd op 10 april 2015 een actiesite tegen de bierfiets geopend. Met dit initiatief biedt de VVAB de bewoners een mogelijkheid zich over de bierfiets uit te spreken. Daar wordt massaal gebruik van gemaakt. In enkele dagen tijd al meer dan vierduizend reacties.

De 'drukte in de binnenstad' staat bovenaan het klachtenlijstje van Amsterdammers. De gewraakte bierfiets is voor de meeste bewoners de druppel. De uitbaters van deze rijdende café's gebruiken de binnenstad als decor voor hun luidruchtige feestjes. Ze houden geen rekening met de bewoners en het overige verkeer. Ze zien de stad als één groot pretpark.

Dat de bewoners er genoeg van hebben, blijkt uit de hoeveelheid reacties die in enkele dagen op de website zijn verschenen. De ondertekenaars doen een dringend beroep op de gemeente Amsterdam om de bierfiets te verbieden.

Een korte bloemlezing. De bierfiets moet verboden worden omdat:

 • het verschijnsel irritant en aanstootgevend is. De straat is van iedereen en niet alleen voor commerciële lawaaimakers die anderen hinderen.
 • het per definitie overlast oplevert en de suggestie wekt dat bier (alcohol) en verkeer goed samen zouden gaan.
 • het heel veel overlast geeft voor het verkeer en de bewoners.
 • de mensen die hiervoor naar Amsterdam komen dan ook meteen weg zullen blijven. Typisch gevalletje win-win.
 • overlast, alcoholmisbruik, tokkiesgedrag .....omdat de bierfiets staat voor alles wat je niet wilt in je stad.
 • omdat ik in Amsterdam woon en werk en geen figurant in een pretpark wil zijn.
 • het Amsterdam naar beneden haalt.
 • het overlast veroorzaakt en zeer gevaarlijk is. Ik heb menig maal meegemaakt dat dronken toeristen half van de bierfiets af hingen te zwaaien, het verkeer belemmerden en zelfs glazen onderweg kapot lieten vallen. Ik vind dit zeer respectloos tegenover andere weggebruikers. Deze toeristen zijn geen weggebruikers, maar cafe-gebruikers, laat ze dan aub in het cafe zitten!
 • er al meer dan genoeg kermis in de stad is, er ruim bier in café's gedronken kan worden en bierfietsen met alles wat er mee samenhangt afbreuk doet aan Amsterdam als cultuurstad.
 • de groepen zich beestachtig gedragen en de begeleidende chauffeurs er niet tegenop gewassen zijn. Toen ik bij Anne Frankhuis zo'n straalbezopen groep 'Achtung Polizei' en meer hoorde roepen naar de rij wachtende en de begeleider niet optrad was voor mij het keerpunt bereikt. Deze ondernemers horen niet in Amsterdam. De 'three strikes out' is al heel lang geleden bereikt.
 • De binnenstad is al te vol en lijkt een soort Disneyland te worden. Alles moet maar kunnen en mogen. Voor het eerst in 20 jaar denk ik erover, met pijn in m'n hart, om uit de stad te vertrekken.
 • De bierfiets dient nergens toe, neemt teveel ruimte in beslag en is een voortdurende hinder vol met brallende mensen.
 • Het een doorn in oog, oor, in de geest en in het verkeer is. De bierfiets is werkelijk de meest stompzinnige illustratie van de verkeerde interpretatie van het adagium "In Amsterdam mag alles".
 • De straat is geen café!!
 • Het is ordinair, lawaaig en geen reclame voor onze mooie stad!
 • Amsterdam is toch geen pretpark???
 • Je kunt gewoon in de kroeg bier drinken, dit heeft geen enkele meerwaarde, het geeft alleen maar overlast. Blijkbaar zijn de bierfietsers alleen nog in staat tot oerkreten en seksisme. Het zou van respect tegenover de amsterdammer getuigen om ze af te schaffen.
 • Amsterdam is wonderschoon en het visitekaartje voor heel Nederland. Die prachtige binnenstad is maar heel klein, dus we zullen moeten kiezen wat wel en niet kan. Wij hebben alles in huis om te gaan voor kwalitatief hoogwaardig toerisme. Een peddelfiets met 20 loeiende zatlappen of 20 dronken gillende wijven is ordinair probleemtoerisme voor een dorp dat niks anders te bieden heeft zoals Chersonissos. Je krijgt het soort toeristen naar wat je aanbiedt. Breng die bierfietsen dus heel snel naar Zoetermeer voor wat lolligheid in de lelijkste gemeente van Nederland.
 • Amsterdam geen eeuwigdurende kermis moet worden. We hebben immers al de Weense koetsjes, de riksja's, de toeristenbus, de zwabberende huurfietsen, de rondvaartboten, de waterfietsen, de cruisende taxi's, de ratelende rolkoffers van de airbenb-ers, de Britse hengstenclubs op de wallen, enz. enz. enz. De bierfiets is niet nodig voor de vreugde.
 • Het wordt echt tijd dat de bewoners van de stad in opstand komen à la Barcelona. Zie ook brief van VVAB naar de burgermeester. Het is twee voor twaalf. Ik kan de mensen niet meer horen die zeggen dat je dan niet in de binnenstad moet gaan wonen. De afgelopen 5 jaar is het echt verergerd. Toeristen denken dat hier geen mensen wonen en de gemeente denkt alleen maar aan de poen en niet aan haar bewoners. Het wordt tijd voor actie!

De actiesite Weg met de Bierfiets is te vinden hier: [wegmetdebierfiets.nl]
Laat ook uw geluid horen en geef het door!

De actiesite is een initiatief van de VVAB en het eerste resultaat van de werkzaamheden van de nieuwe Werkgroep Balans.


(WS, 8/4/2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.