Monumentale interieur Leidsekade 100-101 dreigt te worden gesloopt

Van de panden Leidsekade 100-101 dreigt het monumentale interieur te worden gesloopt. In het door de gemeente Amsterdam goedgekeurde bouwplan worden 6 woningen vervangen door 18 woninkjes. De VVAB heeft voor deze panden met spoed de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd.
Leidsekade 100, 101 en 102 (foto Walther Schoonenberg)
Een monumentaal onderdeel van Leidsekade 101 dat zal worden gesloopt (foto Walther Schoonenberg)

De monumentale herenhuizen zijn zgn. 'orde 1'-panden, dat wil zeggen beschermde monumenten of panden met een gelijkwaardige cultuurhistorische waarde. De VVAB vindt het vreemd dat er 'orde 1'-panden bestaan die geen beschermd monument zijn, omdat ze een vergelijkbare waarde vertegenwoordigen. Ook om die reden heeft de vereniging de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd.

De gemeente heeft de aanvraag echter afgewezen met het argument dat een procedure voor plaatsing op de monumentenlijst rechtsonzekerheid voor de eigenaar met zich mee zou brengen. Tegen dat besluit heeft de VVAB bezwaar aangetekend.

De panden maken deel uit van een ensemble van herenhuizen aan de Leidsekade vlakbij het Leidseplein. In één van deze panden heeft Harry Mulisch gewoond.

De panden hebben beneden- en bovenwoningen met waardevolle interieuronderdelen, zowel uit de late 19de eeuw als de vroege 20ste eeuw, bestaande uit lambrizeringen, schuifdeuren, trappenhuizen, schouwen en stucplafonds. Daarvan blijft weinig over wanneer de hokkerige appartementen door de Zwitserse eigenaar/belegger zijn gerealiseerd.

Vorig bericht:
[Monumentenstatus aangevraagd]

Meer lezen:
[Gronden van het bezwaar] (PDF-bestand)
[Aanvraag] (PDF-bestand)


(WS, 16/7/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.