Rogier Noyon gekozen tot nieuwe voorzitter VVAB

Op de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 25 mei werd Rogier Noyon gekozen tot nieuwe voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Naast hem zijn drie andere nieuwe bestuursleden benoemd: Dick Beumer, Dirk van Kuijk en Betty Nijmeijer. Samen met Fred Kramer (secretaris), Yellie Alkema, Els Iping en Dick van der Kroon vormen zij nu het nieuwe bestuur van de vereniging.
Het eerste optreden van Rogier Noyon voor de Algemene Ledenvergadering van de VVAB in de Zuiderkerk.

Rogier Noyon (1951) is winkelier en woont boven zijn winkel 'Deksels' op de Haarlemmerdijk. Aan den lijve ondervindt hij daar de problemen waar de binnenstad momenteel voor staat. De opkomst en het succes van de toeristenwinkels verklaart hij niet alleen door de groeiende stroom toeristen, maar ook door het feit dat deze veelal souvenirs en bederfelijke waar verkopen die niet via internet worden verkocht. Een stad ontleent haar levendigheid volgens hem aan het duidelijke onderscheid tussen openbare en private ruimte, en aan de combinatie van verschillende bewoners, ondernemers en bezoekers.

Ook op het gebied van stedenbouw en de strijd voor het behoud van de binnenstad is Rogier gepokt en gemazeld. Van 1999 tot 2011 was hij directielid van woningbouwvereniging Het Oosten, later opgegaan in Stadgenoot. Daarnaast was hij vanaf 2010 vier jaar lang fractievoorzitter van de PvdA in de deelraad van het stadsdeel Centrum. Rogier was al in de jaren tachtig actief. Met enkele anderen nam hij als jonge rebel het bestuur van de monumentenstichting Lieven de Key 'over' om het Bickerseiland te redden. De gemeente wilde de historische bebouwing aldaar slopen om er kantoorkolossen te bouwen. Door toedoen van Lieven de Key is dit niet doorgegaan, mede dankzij de omslag in het denken over de binnenstad die in inmiddels had plaatsgevonden. Samen met Geurt Brinkgreve, Luud Schimmelpennick en Hans Tulleners was Noyon in 1994 betrokken bij de politieke beweging 'Red de Stad'. Aanleiding hiervoor was de ontwikkeling rond de Nieuwezijds Kolk, waar de bestaande bebouwing werd afgebroken om plaats te maken voor een winkelcentrum met ondergrondse parkeergarage in modernistische nieuwbouw, die ten opzichte van de omringende bebouwing nog altijd als storend en provocerend wordt ervaren.

Vanuit deze dubbele achtergrond voelt Noyon zich zeer gemotiveerd om zich zowel in te zetten voor behoud en herstel van de historische bebouwing en stedenbouwkundige structuur als voor de leefbaarheid van de binnenstad.

Meer lezen:
[Interview met Rogier Noyon] (Binnenstad 287/288)


(WS, 28/5/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.