Dialezing over de Amsterdamse binnenstad

Walther Schoonenberg geeft op verzoek een dialezing over de Amsterdamse binnenstad, bijvoorbeeld over de restauratie van de historische binnenstad van Amsterdam in de 20ste eeuw.

De Amsterdamse binnenstad is in de 20ste eeuw ontsnapt aan de totale sloop. Terwijl de gemeente de binnenstad wilde vervangen door een moderne zakenwijk en plannen maakte voor de sloop van buurten en de aanleg van brede autowegen door de binnenstad begonnen monumentenzorgers met de restauratie van versleten woonhuizen. Eén van die particuliere monumentenzorgers was de activist Geurt Brinkgreve (1917-2005). Met de oprichting van organisaties als Stadsherstel kreeg deze herstelbeweging - in combinatie met acties vanuit de buurten - het voor elkaar dat het gemeentebeleid 180 graden omging. Spectaculaire voorbeelden van restauraties passeren de revue.

Enkele beelden uit de dialezing:

Hoek Binnenkant en Kalkmarkt, gerestaureerd in 1971
Nieuwezijds Voorburgwal, hersteld in 1985
Nieuwe Herengracht, hersteld in 1993

Andere onderwerpen

Dit is slechts één van de dialezingen die Walther Schoonenberg kan geven. Voor een overzicht van andere mogelijke onderwerpen, surf naar: Onder de keizerskroon (lezingen).

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Belangstelling?

Indien u belangstelling heeft, laat dan weten via het contactformulier. Wanneer en waar wilt u dat de lezing gehouden wordt? Vermeldt ook uw telefoonnummer.

Indien u minimaal vijf leden voor de vereniging werft, is de lezing gratis.