Terrassennota

Welstandsbeleid voor terrassen nodig

Voorbeeld van een terras met te weinig loopruimte voor voetgangers.
De vereniging heeft waardering voor de inspanningen die het stadsdeel Amsterdam-Centrum zich getroost om het gemengde karakter van het gebruik van de openbare ruimte in de binnenstad te versterken en kan zich in hoofdlijnen verenigen met de voorstellen van de nieuwe Terrassennota. De vereniging meent echter dat de nota voor wat betreft de onderdelen welstandseisen en handhaving niet overal even consequent is, wat afbreuk doet aan de goede bedoelingen van het stadsdeel. De vereniging heeft het stadsdeel daarom in een zienswijze enkele voorstellen gedaan.

Al te vaak vormen terrassen een aantasting van het visuele beeld van het beschermd stadsgezicht waar Amsterdam terecht zo trots op is. Dit geldt met name voor terrassen die zijn afgebakend door schotten, waarop vaak reclame aanwezig is. Ook de altijd aanwezige parasols, dikwijls eveneens met reclame, schaden het stadsgezicht. Verder wordt hier en daar meubilair gebruikt dat uitsluitend tot doel heeft de openbare ruimte af te bakenen, zoals bloembakken of potten met planten. Qua visueel effect is er soms een overeenkomst met ‘gewone bebouwing’: de ruimte wordt geprivatiseerd en de luifel erboven maakt het beeld van een uitbouw compleet. Het ontbreken van welstandseisen is daarom een groot substantieel gemis en een juridisch manco in de bescherming van het beschermd stadsgezicht.
Andere gemeenten zoals Delft, Groningen, Leiden en Maastricht hebben welstandscriteria voor terrasmeubilair. Waarom heeft Amsterdam die niet? De vereniging verzoekt het stadsdeel daarom om een welstandsbeleid voor terrassen.

Bovendien verrommelt het stadsbeeld nodeloos dankzij de gebrekkige handhaving. Voorbeelden daarvan zijn te zien in de fotoreportage die aan de zienswijze is toegevoegd. Veel terrassen zijn illegaal en de meeste terrassen houden zich niet aan de hen toegestane ruimte. De vereniging verzoekt het stadsdeel de voor terrassen geldende regels adequaat te handhaven en de nodige maatregelen te treffen om dat mogelijk te maken.

Meer lezen:
[Zienswijze] (PDF-bestand)

(WS, 30/11/2007)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.