[Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad]

Willemsstraat 2-12

Zienswijze

Aan het Dagelijks Bestuur van het
Stadsdeel Amsterdam-Centrum
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Betreft: bouwaanvraag 01-02-0409, Willemsstraat 2-12

Geacht bestuur,

Enige tijd geleden, om precies te zijn van 18 tot en met 31 juli, lag bovengenoemd bouwplan ter inzage. De Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben daarop in eerste instantie niet gereageerd omdat wij vonden dat het plan, gegeven de zeer moeilijke situatie, niet onacceptabel was. Daartoe bevoegd krachtens een in uw bezit zijnde algemene machtiging deel ik u namens de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad mede dat dit plan ons bij nader inzien toch aanleiding geeft om voor een onderdeel uw aandacht te vragen.

Het bouwplan bevindt zich in de scherpe hoek tussen de Brouwersgracht en de Willemsstraat. Ter plaatse geldt de bestemming gemengde doeleinden, waarbinnen het lijkt te blijven. Er lijkt echter alle aanleiding te zijn voor het stellen van nadere eisen conform artikel 3.13 van de bestemmingsplanvoorschriften. In het algemeen geldt dat de bestemmingsregeling voor de hoeken van bouwblokken in het bestemmingsplan Jordaan en eigenlijk in vrijwel alle recente bestemmingsplannen in de binnenstad zonder het stellen van nadere eisen gemakkelijk tot ongewenste situaties kan leiden. De hoek Brouwersgracht - Willemsstraat is daarvan een zeer sprekend voorbeeld.
Het pand Brouwersgracht 149/151 heeft een zeer ver naar achteren doorlopend achterhuis dat als woonruimte in gebruik is en vanouds ramen heeft aan de zijde waar het onderhavige bouwplan wordt gerealiseerd. De afstand van dit achterhuis tot de nieuwbouw is slechts twee meter en dat levert naar ons oordeel een onaanvaardbare situatie op, dit temeer omdat de nieuwbouw aan de zuidzijde is gesitueerd. Waar het gaat om de geprojecteerde balkons lijkt in ieder geval strijdigheid met het Burgerlijk Wetboek te ontstaan, maar ook waar dat net (!) niet het geval is moet onzes inziens van een in deze tijd niet meer aanvaardbare woonsituatie worden gesproken. Verwijzing naar de historische situatie, zo die al als argument zou kunnen gelden, is ook niet mogelijk, want toen bevond zich hier blijkens oude foto's een bebouwing van drie lagen met kap terwijl er nu sprake is van nieuwbouw met een rechte achtergevel over vijf lagen.

Een zeer kritische beoordeling van het bouwplan op dit onderdeel lijkt ons noodzakelijk.

Hoogachtend,
namens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad,

J.B.H.E. Pinkse

Amsterdam, 10 september 2002