Amstelstraat 24

Zienswijze

Aan het Dagelijks Bestuur van het
stadsdeel Amsterdam-Centrum
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Betreft: bouwaanvraag 81–3-091, Amstelstraat 24

Geacht bestuur,

Van 27 maart tot en met 9 april 2003 ligt een bouwaanvraag voor het verbouwen van het pand Amstelstraat 24 ter inzage. Daartoe bevoegd krachtens een in uw bezit zijnde algemene machtiging deel ik u namens de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad mede dat wij menen dat onderdelen, op details, van dit plan niet voor uitvoering in deze vorm in aanmerking komen.
Het handelt zich om de wijziging van de dakopbouw en de achtergevels i.v..m. verbetering van geluidswering en luchtbehandeling.

Aspect 1. De Vormgeving

De voorgestelde oplossing voor de technische problemen is in dit geval gevonden in een allesomvattende overbouwing met een metalen wand in een wel zeer modieuze vormgeving. Op zich een geslaagde exercitie; o.i. een vrolijke expressieve oplossing welke recht doet aan de bestemming van het gebouw.
Dit is echter slechts één van de drie aspecten met betrekking tot dit gebouw.

Aspect 2. De buurman

Het gebouw grenst visueel goed waarneembaar aan de tuin achter het museum Willet Holthuysen.
De knik in de ligging van de tuin brengt de gelukkige omstandigheid met zich mee dat het meest voyante deel van het IT-gebouw buiten het blikveld ligt vanuit het museum. De schuin naar het museum gerichte zijwand zal echter zeer goed zichtbaar zijn. De architect heeft hier een wand van aluminiumkleurig Trespa-Meteon geprojecteerd. Het lijkt ons dat hier - zonder de vormgeving op zich aan te tasten - beter een natuurlijker materiaal als b.v. zink gebruikt zou kunnen worden, opdat de wand op den duur door verwering een wat traditioneler aspect zal opleveren, beter passend bij de sfeer van de tuin en het museum. Daarnaast hebben wij twijfels over ofe dakbeeïndiging aan de rechterzijde van de voorgevel, het geprojecteerde forse It-logo lijkt niet goed samen te gaan met de traditionele tuinaanleg van het museum.

Aspect 3. Het straatbeeld

Het gebouw in relatie tot zijn omgeving. Hoe zeer ook een adequate oplossing voor de vormgeving van dit uitgaanscentrum gevonden is, is de context ongelukkig.
De zuidelijke straatwand wordt gevormd door het te hoge en sombere voormalige ABN AMRO- gebouw, daarnaast het visuele gat van het open einde van de museumtuin, het te renoveren IT-gebouw, daarnaast de verminkte en verwaarloosde resten van de gevels van het voormalige Flora- theater geflankeerd door de rommelige gevels van de buurpanden. Al met al een van de visueel onaangenaamste straatbeelden van de stad.
Een situatie die smeekt om visie en regie van een stadsbestuur.

Amsterdam verdient beter!

Hoogachtend,

E.A. Bos

Amsterdam, 9 april 2003

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.