Nieuwe gevelstenen in Amsterdam: een oude kunst herleeft

Door Onno Boers en Geurt Brinkgreve. Foto's: Maarten Brinkgreve.
Uitgave van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, 1991.

UITVERKOCHT

Op de omslag staat de gevelsteen "de omgekeerde wereld" in Lindengracht 55-57.

De jongste telg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is de in 1991 opgerichte Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen. De doelstelling luidt: "Het behoud, in de ruimste zin van het woord, van gevelstenen, in het bijzonder in Amsterdam. Het aan de openbare weg terugplaatsen van oude gevelstenen die in museumkelders bewaard worden. Het stimuleren van het laten maken van hedendaagse gevelstenen".
Belangrijk is dat het verschijnsel gevelsteen niet langer uitsluitend, of in hoofdzaak, wordt beschouwd als een afgesloten hoofdstuk in de cultuurgeschiedenis, maar als een genre toegepaste beeldhouwkunst dat, na een inzinking sinds 1800, in onze dagen weer tot leven is gekomen, en met fantasie, creativiteit en vakmanschap wordt beoefend.

Deze speciale uitgave van Binnenstad pretendeert niet een volledige catalogus te geven van wat er op gevelstenengebied na 1945 in Amsterdam werd gemaakt en geplaatst. Het is een overzicht, waarbij zeker exemplaren die de moeite waard zijn, over het hoofd werden gezien. Wel menen de samenstellers dat de bijeengebrachte voorbeelden de titel waarmaken: een oude kunst herleeft.

[Publicaties]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.