Walter Kramer overleden

In zijn woonplaats Amersfoort is op 72-jarige leeftijd de restauratiearchitect Walter Kramer overleden. Kramer was een gezaghebbende monumentenzorger. Hij was betrokken bij diverse restauraties in Amsterdam, waaronder de Noorderkerk, de Beurs van Berlage en de Westertoren. Hij was al geruime tijd ziek.
De keizerskroon bovenop de Westertoren tijdens de restauratie geleid door Walter Kramer. Walter Kramer gefotografeerd voor Binnenstad in 2007.

Walter Kramer was mede-oprichter van de Monumentenwacht, het tijdschrift Monumenten, het Nationaal Restauratie Centrum en de Vakgroep Restauratie.
In 1979 ontving hij de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. In 1995 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Kramer schreef ook boeken over de door hem gerestaureerde monumenten, zoals een boek over de Noorderkerk. Ook verscheen een boekje van zijn hand over de Westertoren, waarin hij verantwoording aflegde voor de kleurenkeuze van de keizerskroon op de Westertoren. De kroon werd blauw. Dat deed destijds veel stof opwaaien, maar de VVAB steunde hem daarin. Zie: Krijgt de keizerskroon op de Westertoren haar blauwe kleur terug?.

In 2007 werd hij geïnterviewd in ons blad Binnenstad. Zie: Interview met Walter Kramer. Daarin zei hij over zijn laatste restauratie, de Westertoren, het volgende:
“Ik ben er bijzonder trots op dat ik de restauratie van de Westertoren als laatste werk mag doen. De Westertoren roept enorm veel emoties op. Ik heb me afgevraagd of er, naast de Westertoren, nog meer torens zijn die eenzelfde soort emotie oproepen. Misschien de Martinitoren in Groningen of de Sint Jan in Den Bosch of de Dom in Utrecht. Toch minder denk ik. Over de Westertoren praat men, zingt men. Dat merk je ook als je beneden op straat staat. Ontzettend veel mensen klampen je aan en willen met je praten. De ‘Wester’ geeft het hen gevoel thuis te zijn. Laatst vertelde iemand dat hij na zijn vakantie eerst altijd gaat kijken of de toren er nog staat. Het is het belangrijkste baken in de stad. Dat realiseerde ik me ook heel sterk toen ik in 2002 gevraagd werd om een plan voor de toren te maken.”

(WS, 29/3/2010)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.