Streetprint Singel onacceptabel

De VVAB heeft kennis genomen van het verschijnen van asfalt, voorzien van een print van baksteen, tussen de tramrails op het Singel en het Rembrandtplein, en schrijft in een brief aan het College van B & W dat dit niet alleen in strijd is met een raadsbesluit, maar ook dat dergelijk materiaalgebruik in de historische binnenstad onacceptabel is.
Op de Dam doet de gemeente niet bepaald zijn best om de openbare ruimte mooi te houden. 'Streetprint'-asfalt tussen de tramrails op het Singel bij het Koningsplein.

Deze zogenaamde ‘streetprint’ zou, is ons verzekerd, een experiment zijn. De tijdsduur van dit experiment is ons echter niet bekend. De gemeenteraad heeft in 2000 expliciet besloten op het Singel klinkers toe te passen (Amendement Frankfurther). Er is daarna zelfs een gedenksteen ‘de klinker beklonken’ geplaatst. De proefstrook met asfalt kan niet anders worden gezien dan als een schoffering van de gemeenteraad.

De VVAB maakt bezwaar tegen ‘streetprint’ om de volgende redenen. De historische binnenstad is een beschermd stadsgezicht in de zin van de Monumentenwet en staat sinds vorig jaar op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Hierdoor worden hoge eisen gesteld aan de inrichting en de kwaliteit van de openbare ruimte, die immers de context vormt voor de gebouwde omgeving. Streetprint is volgens de vereniging in strijd met het vigerende beleid.

‘Streetprint’ is een stap terug omdat asfalt niet ‘mooi oud’ wordt zoals gebakken materiaal en natuursteen, geen patina verwerft, maar verslijt, scheuren gaat vertonen, reparatieplekken of gewoon zal afbrokkelen, kortom lelijker wordt in plaats van mooier.

‘Streetprint’ is geen authentiek materiaal, maar onecht, en suggereert slechts wat het is. Daarmee voldoet het materiaal niet aan de eis van ‘authenticiteit’ die de Unesco ten aanzien van het Werelderfgoed stelt.

Kortom, het is niet het kwaliteitsniveau dat je in een historische binnenstad zou verwachten. De VVAB heeft het College daarom gevraagd het ‘experiment’ zo spoedig mogelijk te beëindigen.

(WS, 8/9/2011)

Meer lezen:
[Brief aan College van B & W] (PDF-bestand)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.