Opzienbarend

Stadsdeel Centrum legt zichzelf een bouwstop op

Op 23 september heeft de bouwinspectie van stadsdeel Centrum een bouwstop afgekondigd tegen bouwwerkzaamheden in de Oudekerkstoren. De reden hiervoor is dat de omgevingsvergunning nog tot 30 september ter visie ligt en er nog bezwaar tegen kan worden gemaakt. Het stadsdeel Centrum heeft de vergunning zelf vorige maand aangevraagd ten behoeve van de Stichting de Oude Kerk die van de toren de nieuwe ingang wil maken voor het kerkgebouw. De toren is immers eigendom van de stad, niet van de kerk.
Links: de toreningang nu. Rechts: artist's impression van One Architecture.
(Bron: Omgevingsvergunning, momenteel ter visie.)

De Stichting de Oude Kerk heeft ambitieuze plannen voor het kerkgebouw als expositieruimte voor hedendaagse kunst. Onderdeel van die plannen betreft het maken van een nieuwe ingang via de Oudekerkstoren, de historische ingang van de kerk. In de toren moet een inbouw komen die in de bij de vergunning gevoegde toelichting door architectenbureau One Architecture ''een sculpturale omgeving" wordt genoemd. De inbouw zoekt alle krommingen van de ruimte op en transformeert en maskeert deze vervolgens tot een eigentijdse manifestatie.
Van de Oudekerkstoren zal inwendig niets meer te zien zijn. Het balkenplafond verdwijnt uit het zicht. De plavuizen verdwijnen onder een houten vloer. Twee houten tussenwanden, geplaatst bij de restauratie in de jaren zeventig, worden verwijderd. De oude lantaarns verdwijnen.

Hippe modewinkel ontworpen door One Architecture is het beeld dat men nastreeft.
(Bron: Omgevingsvergunning, momenteel ter visie.)

De toreningang moet er futuristisch uit komen te zien. Het architectenbureau toont een voorbeeld van een vergelijkbaar ontwerp in een hippe modezaak. De gekromde, glanzende wanden weerkaatsen het licht dat uit het gekromde plafond zal komen, alle kanten op zodat de ruimte net zo licht zal zijn als de kerkruimte zelf. Het betreft dus een volkomen ontkenning van het karakter van de historische torendoorgang, die juist de eigenschap heeft een relatief donkere ruimte te zijn met uitzicht op het lichte kerkinterieur. De inbouw is 'reversibel' (terug te draaien), dus er wordt geen fysieke schade aangericht, maar is het ook de benadering die wij zouden willen voor het oudste monument van onze stad? Straks heb je helemaal niet meer het idee dat je een oud kerkgebouw binnengaat.

De Commissie voor Welstand en Monumenten heeft een positief advies moeten geven omdat de inbouw reversibel is. Echter, de commissie zegt over de plannen eigenlijk geen afgewogen oordeel te kunnen geven omdat het masterplan niet bekend is. Met andere woorden: Blijft het hierbij of komen er meer van zulke deelplannen? De VVAB heeft in een eerder stadium al hetzelfde opgemerkt.

De VVAB heeft bezwaar aangetekend tegen de plannen voor de toreningang. De vereniging vindt de futuristische inbouw niet passen bij het karakter van het oudste gebouw van onze stad. Het is bovendien onnodig. Er hoeft ons inziens alleen een balie en een kassa te worden geplaatst. Tevens had de VVAB een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend bij de rechtbank Amsterdam om de rechtskracht van de verleende omgevingsvergunning op te schorten zolang de bezwaar- en eventueel beroepsprocedure loopt. Na een schriftelijke toezegging van het stadsdeel dat er geen werkzaamheden meer zullen worden uitgevoerd zolang de procedure loopt, heeft de VVAB dit verzoek ingetrokken.

(WS/DC, 24/9/2013, update 17/10/2013)

Meer lezen:
[Bezwaarschrift] (26 september 2013) (PDF-bestand)
[Omgevingsvergunning] (19 augustus 2013) (PDF-bestand)
[Advies CWM] (7 augustus 2013)

Eerdere artikelen:
[Bouwstop opgeheven]
[Bouwstop opgelegd]
[Oude Kerk mag doorgaan]
[Bouwstop Oude Kerk gevraagd]
[Motie Oude Kerk aangenomen]
[Oude Kerk wordt kunsthal]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.