Oudekerksplein 17

Bouwstop Oude Kerk gevraagd

De VVAB heeft het stadsdeel gevraagd een bouwstop af te kondigen voor de Oude Kerk. De vereniging heeft geconstateerd dat er in een bijgebouw van de Oude Kerk (Oudekerksplein 17) twee inwendige muren zijn gesloopt vermoedelijk in opdracht van de Stichting De Oude Kerk.
Oudekerksplein 17

Hiervoor is geen omgevingsvergunning afgegeven, laat staan dat daarvoor een aanvraag is ingediend. Het is verboden werkzaamheden uit te voeren die de monumentale waarde van een rijksmonument aantasten, zonder vergunning. Het is de vereniging niet duidelijk of er sprake is van aantasting van monumentale waarden. Als er wordt gesteld dat de muurtjes geen monumentale waarde hebben, moet dat worden aangetoond, liefst voordat de werkzaamheden plaatsvinden. Het gaat immers om één van de belangrijkste rijksmonumenten van Amsterdam.
Tevens heeft de vereniging het stadsdeel verzocht geen vergunningsaanvragen voor deelplannen in behandeling te nemen, maar alleen een plan voor de gehele Oude Kerk, inclusief bijgebouwen. Immers, alleen in de context van een masterplan voor de exploitatie op de langere termijn van het kostbare gebouw kan beoordeeld worden of deelingrepen al dan niet noodzakelijk zijn.

Alleen bij een vergunningsaanvraag kunnen belanghebbenden hun zienswijze uitbrengen en kan worden beoordeeld of een ingreep noodzakelijk en mogelijk is. Het stadsdeel is gevraagd binnen één dag te reageren, waarna de vereniging indien noodzakelijk juridische stappen zal nemen.

(WS, 22/5/2013)

Meer lezen:
[Verzoek voor een bouwstop] (22 mei 2013) (PDF-bestand)

Volgend artikel:
[Oude Kerk mag doorgaan]

Eerdere artikelen:
[Motie Oude Kerk aangenomen]
[Oude Kerk wordt kunsthal]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.