Bijenkorf vraagt om nader onderzoek voordat het boren begint

Het monumentale gebouw van de Bijenkorf aan het Damrak
De gemeente Amsterdam wil binnenkort beginnen met het boren van de metrotunnel voor de Noord/Zuidlijn onder de binnenstad door. Op de valreep heeft de Bijenkorf een brandbrief geschreven aan de gemeente, waarin om nader onderzoek wordt gevraagd voordat het boren begint.

De Bijenkorf is bang dat het monumentale gebouw aan het Damrak meer dan 5 millimeter verzakt. Wat voor de gemeente het maximum is, ziet de Bijenkorf als een minimum.

Op 11 november vorig jaar heeft de VVAB in een raadadres verzocht nader, bouwfysisch onderzoek te doen naar de gebouwen langs het tracé van de NZ/lijn. Dit was namelijk nog niet gebeurd. Naar aanleiding van het raadsadres heeft de VVAB zowel gesproken met de Projectgroep als met wethouder Gerson. De VVAB kreeg de toezegging dat het aanvullende onderzoek alsnog zou plaatsvinden. Dat onderzoek is momenteel in uitvoering. Alle panden, zowel die aan de straat als direct daarachter, worden bekeken op het type fundering en eigenschappen, om extra risico’s in kaart te brengen. Het onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijke deskundige. Naar het oordeel van de vereniging is het niet verantwoord om aan het boren te beginnen als dit onderzoek nog niet is voltooid. Het is op dit moment onduidelijk of met dit door de vereniging gevraagde en uitgevoerde onderzoek tevens aan de eisen van de Bijenkorf wordt voldaan.

Op de hoorzitting van de gemeenteraad over de risico's van het boren op 11 februari j.l. werden door funderingsexpert De Waal uitspraken gedaan die het raadsadres van de vereniging bevestigen, namelijk dat het door de gemeente eerder gedane funderingsonderzoek niet voldoende is. Er zullen, voorspelde De Waal, honderden panden zijn waarvan de fundering ten onrechte is goedgekeurd. Dit bevestigt de noodzaak van het door de vereniging gevraagde onderzoek.

Heeft u de hoorzitting gemist? Bekijk deze alsnog op: www.gemeenteraad.amsterdam.nl.

[Meer lezen]

(WS, 15/2/2010)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.