Behoud van historische kabelkasten bepleit

De VVAB heeft het stadsdeelbestuur verzocht om een historische kabelkast in de Langestraat op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen en een quickscan te laten verrichten naar de monumentale waarde van de kast aangezien deze momenteel wordt bedreigd.
De bedreigde kabelkast in de Langestraat.

Deze gietijzeren kabelkast is namelijk uniek. Uit een inventarisatie die de VVAB in 2004 in samenwerking met Bart Wessels heeft gemaakt, blijkt dat deze kast nog het enige gave en bestaande exemplaar is van dit type. De kabelkast heeft classicistische kenmerken en dateert waarschijnlijk uit circa 1900; zij is dus ouder dan de meer bekendere kasten uit de Amsterdamse Schoolperiode (die overigens ook geen bescherming genieten, maar momenteel nog niet worden bedreigd). De kabelkast draagt het logo van het Gemeente-Elektriciteitswerken (GE) en is getuige het gietmerk gemaakt door de Amsterdamse IJzergieterij Zimmer, de firma die in 1829 de klokkenfabriek heeft overgenomen, die was opgericht door de beroemde gebroeders Hemony. Dit betekent dat deze kast vermoedelijk het oudst bekende type kabelkast is dat in opdracht van de gemeente is gemaakt en behoort tot het typische Amsterdamse industrieel erfgoed.

De bovengenoemde inventarisatie is gemaakt naar aanleiding van het vervangen van een aantal schakelkasten in stadsdeel Centrum door de dienst IVV. Naar aanleiding van deze inventarisatie is het vervangen van schakelkasten in 2004 stopgezet, in afwachting van een onderzoek van de dienst IVV en BMA en van de opname van de resultaten van dit onderzoek in het “beheerplan Openbare Verlichting”. Zo lang dit onderzoek niet heeft plaatsgevonden resp. afgerond zijn de niet geïnventariseerde kasten vogelvrij.

(WS, 8/9/2011)

Meer lezen:
[Brief aan stadsdeelbestuur] (inclusief inventarisatie) (PDF-bestand)
[Pleidooi voor behoud van historisch straatmeubilair] (Binnenstad 213, oktober 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.