Eén van de bezwaren heeft betrekking op de grootschaligheid. "De op zichzelf inventieve oplossing voor de onaantrekkelijke noordgevel, waarbij de woningen aan die kant zoveel mogelijk op de pleinzijde zijn georiënteerd en ook vanaf het plein worden ontsloten, versterkt het beeld van een grootschalig blok nog eens."
Over de belangrijkste gevel aan het plein zegt de vereniging dat "van een reële parcellering geen sprake is. De kozijnen komen kennelijk allemaal uit dezelfde timmerfabriek en de uniforme rechte afdekking is dodelijk in dit opzicht".
Voorts wordt de vraag gesteld of het pleintje bij de entree van de woningen past in een pleinwand. "Het idee is ontleend, zo schijnt het, aan het pleintje voor de Posthoornkerk. De context is daar echter geheel anders en daar is het een passende oplossing voor een bijzondere functie, die een zekere publieke voorruimte vraagt. Hier is dat niet het geval en het pleintje onderbreekt op een onlogische manier de gevelwand met publieksfuncties en accentueert de totaliteit van het grote blok."
Eindconclusie: de architect is er ondanks zijn inventiviteit niet in geslaagd een gebouw te ontwerpen waarvan gezegd kan worden dat het zich redelijk voegt in de bebouwingskarakteristiek van de Amsterdamse binnenstad. "In deze vorm komt het plan niet voor realisering in aanmerking", aldus de zienswijze van de vereniging.
Meer lezen:
[Zienswijze] (PDF-bestand)
(WS, 24/10/2005)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.