Schriftelijke inspraak

Torensluis

In een schriftelijke inspraakreactie vraagt de VVAB aan de Dienst Binnenstad ondermeer om de contouren van de Jan Roodenpoortstoren in de bestrating aan te geven, met een afwijkende kleur keitjes.

De schriftelijke inspraakreactie luidt als volgt.


Torensluis vandaag met het beeld van Multatuli.
Torensluis vandaag met het beeld van Multatuli.

Aan: Dienst Binnenstad, Sector Openbare Ruimte
(via email)

Betreft: Inspraak Torensluis (brug over het Singel bij de Oude Leliestraat, ook wel Multatuli-brug genaamd)

Geachte heer Pistor,

Laat, maar hopelijk nog op tijd, sturen wij u enkele suggesties voor de herinrichting van de Torensluis. Allereerst een algemene opmerking. De Torensluis is een karakteristieke boogbrug uit 1648, een monument van een buitengewoon belangrijke historische betekenis, vanwege de kerkers eronder en de nog nog aanwezige fundamenten van de vroegere Janroodenpoortstoren (1616, gesloopt in 1829). Opknappen van de brug is van groot belang omdat dit monument dreigt te verloederen en de openbare ruimte er 'shabby' uitziet. Herinrichting moet als doel hebben opknappen van de openbare ruimte en meer in overeenstemming brengen met het beleid 'schoon, mooi en leeg'. Eventueel nieuw straatmeubilair moet terughoudend van karakter zijn, zodat de historische omgeving gaat spreken.

Onze suggesties:

  1. De bestaande grijze keitjes handhaven, ook op de rijstrook, maar de stoeprand minder hoog maken, zodat het geheel het karakter van één keitjesvloer krijgt.
  2. Afsluiten voor autoverkeer en de rijstrook dus uitsluitend voor fietsers bestemmen. Ons belangrijkste argument daarvoor is dat het zware verkeer de historische brug uit de 17de eeuw aantast.
  3. De omtrek van de vroegere Janroodenpoortstoren (1616, gesloopt in 1829) in de bestrating markeren met een dunne natuurstenen lijn, of, kan ook, de locatie van de vroegere toren in een afwijkende kleur keitjes aangeven. Zoals u weet zijn er al tientallen jaar lang plannen voor de herbouw van de toren. De toren is onderdeel van het 'geheugen' van de stad en aangeven van de plaats van de toren maakt ook de uitzonderlijke breedte van de brug begrijpelijk.
  4. Gekleurde kroonlantaarns met wit licht op de bestaande lantaarnpalen model 1883, onderdeel van de historische omgeving. Dit is namelijk een 'bijzondere locatie' vergelijkbaar met de Westermarkt en de Herenmarkt waar ook gekleurde kroonlantaarns staan.
  5. Enkele park-bankjes op de plaats waar ze nu ook al staan, onder de bomen, zodat ze niet teveel gaan opvallen en in zichtlijnen staan. Dus niet zoals de nieuwe bankjes op de brug over het Singel bij het Koningsplein.
  6. Afspraken over de steigers aan beide zijden van de brug met de exploitant voor het schoonhouden van de steigers. Deze verloederen namelijk al jarenlang en worden gebruikt als vuilnisbelt en door zwervers. Er komen jaarlijks drie miljoen toeristen in de rondvaartboten langs, dus dat mag best wat meer aandacht krijgen.

Met vriendelijke groeten,

Namens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad,

Walther Schoonenberg, voorzitter

Amsterdam, 3 januari 2002


(WS, 3/1/2002)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.