Terrein naast Keizersgracht 371A-F

Zienswijze tegen aantasting van een keurtuin op de Keizersgracht

De Werkgroep Waakhond heeft een zienswijze opgesteld inzake een aantasting van een keurtuin op de Keizersgracht.

De zienswijze luidt als volgt.

Aan het college van Burgemeester
en wethouders van Amsterdam
p/a Dienst Binnenstad
Postbus 202
1000 AE Amsterdam


Plattegrond van het verboden parkeerterrein
Plattegrond van het verboden parkeerterrein

Geacht college,

Van 26 juli tot en met 8 augustus ligt een aanvrage om bouwvergunning voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage naast en achter Keizersgracht 371 ter inzage. Namens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad deel ik u mede dat wij bezwaar hebben tegen dit bouwplan. Een machtiging van de Vereniging voeg ik bij.

Het voornemen bestaat om voornamelijk achter Keizersgracht 371 tot exact tegen de grens van het keurtuingebied een ondergrondse parkeergarage voor 16 auto's te maken. De garage wordt ontsloten door een lift, geplaatst in de doorgang naast het pand achter de te wijzigen poort. Het gehele in het geding zijnde terrein had in het bestemmingsplan Westelijke Grachtengordel de bestemming tuin, waarop of waaronder niet mag worden geparkeerd. Aan die bestemming is door de Kroon destijds goedkeuring onthouden.
In het pand Keizersgracht 369/371 zijn naast kantoorruimte 11 appartementen gevestigd. De vloeroppervlakte van het dubbele pand bedraagt naar raming 2500 à 3000 meter, zodat volgens het vigerende parkeerbeleid maximaal 10 à 12 parkeerplaatsen toelaatbaar zijn. Het geprojecteerde aantal parkeerplaatsen is dus op zich al te groot.
Voor dat punt aan de orde komt moet de vraag worden beantwoord of het gewenst is op deze wijze parkeren in het binnengebied toe te laten. Wij menen dat die vraag ontkennend moet worden beantwoord omdat wij gebruik voor parkeren van het binnenterrein van dit belangrijke keurblok ook buiten de grens van het eigenlijke keurtuingebied een aantasting van de (potentiële) hoge kwaliteit van het binnengebied vinden. Handhaving van de openheid en van de mogelijkheid tot het volledige gebruik als tuin - dus ook t.b.v. dieper wortelende beplanting - is op dit punt in het blok extra gewenst omdat de tegenoverliggende bebouwing aan de Herengracht nogal ver naar achteren steekt en er bovendien al ca. 140 m2 bebouwing op het binnenterrein staat. Wij wijzen er in dit verband ook op dat de geprojecteerde garage slechts een geringe gronddekking heeft en dus voor beplantingsmogelijkheden juist zeer beperkend is.

Uw beleid is gelukkig t.a.v. parkeren achter de bebouwing zeer terughoudend. In nieuwe plannen is bovengronds parkeren verboden en is voor ondergronds parkeren een wijzigingsbesluit ex art.11 WRO van de gemeenteraad nodig. Bij ondergronds bouwen is bovendien een gronddekking van minimaal een meter vereist. Die bepaling zal ook zijn opgenomen in het eerdaags ter visie komende nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied. Het bouwplan komt met uw beleid in strijd.

Wij pleiten er met klem voor om aan het plan geen medewerking te verlenen.

Hoogachtend, namens de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad,

J. Pinkse

Amsterdam, 3 augustus 2001


(WS, 3/8/2001)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.