Fokke Simonszstraat 72-74 / Lijnbaansgracht 365-372

De VVAB blijft zich verzetten tegen een schokkend bouwplan voor de Lijnbaansgracht en de Fokke Simonszstraat. Het bouwplan past, volgens de vereniging, qua maat, schaal en detaillering niet in de Amsterdamse binnenstad en is in strijd met gemeentelijke beleidsuitspraken en met de welstandscriteria voor de binnenstad.

De brief luidt als volgt.

Aan de portefeuillehouder bouwen en wonen
van het stadsdeel Amsterdam-Centrum
Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Betreft: bouwplan F.Simonszstraat 72-74 / Lijnbaansgracht 365-372

Geachte mevrouw Iping,

Graag vragen wij uw speciale aandacht voor bovengenoemd bouwplan. Wij doen dat omdat wij zeer ernstige bezwaren hebben tegen het plan en tegen de manier waarop bij de behandeling van het plan tot nu toe door het ambtelijk apparaat en door de welstandscommissie is afgeweken van het eigen gemeentelijk beleid.
Wij menen dat zowel het plan als de beoordeling en afhandeling daarvan expliciete bestuurlijke aandacht vragen voordat door of namens het bestuur een besluit wordt genomen. Met het uitstellen van die bestuurlijke aandacht tot een bezwarenprocedure op grond van de Algemene wet bestuursrecht is niemand gebaat. Dat betekent voor iedereen, inclusief het stadsdeelbestuur, extra tijd en geld en een eindeloze vertraging.

Voor de onderbouwing van ons standpunt verwijzen wij naar de bijlagen, waarin onze eerdere brieven zijn opgenomen, samen met onze pleitnota voor de zitting van de hoorcommissie op 27 augustus. Tevens voegen wij de relevante verslagen van de welstandscommissie toe, samen met de belangrijkste tekeningen van het project.

Hoofdpunten van bezwaar tegen de beoordeling van de bouwaanvrage zijn wat ons betreft:

  • de welstandscommissie heeft zich expliciet niet gehouden aan haar wettelijke opdracht het plan te toetsen aan zijn omgeving;
  • de welstandscommissie heeft de beoordelingscriteria geformuleerd in de door de gemeenteraad vastgestelde nota De Schoonheid van Amsterdam niet gehanteerd;
  • de welstandscommissie is in haar beoordeling van het bouwplan inconsistent;
  • de welstandscommissie legt bij de beoordeling van dit bouwplan heel andere criteria aan dan bij de beoordeling van een vlak ernaast gelegen plan;
  • de medewerkers van de sector BWE zijn afgeweken van de consistente lijn van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor deze locatie uit 1996 en het inmiddels vastgestelde bestemmingsplan;
  • de medewerkers van de sector BWE toetsen aan het oude plan, behalve waar het gaat om het daarin dwingend neergelegde bebouwingspercentage voor het gehele bouwblok dat een vergunning op grond van het oude plan absoluut uitsluit.

Naar ons oordeel kan het stadsdeelbestuur niet anders doen dan het oordeel van de welstandscommissie naast zich neerleggen en het plan beoordelen op basis van het staande beleid, zoals geformuleerd in het SPvE en het vastgestelde bestemmingsplan. Toetsen aan het oude plan en tegelijk een hoofdregel van het oude plan terzijde schuiven is ontoelaatbaar.

Het lijkt onnodig te zeggen dat onze vereniging niet inziet waarom voor dit bouwplan zou moeten worden afgeweken van de eigen door het bestuur vastgestelde regels. Het bestuur zou door zo te handelen naar ons oordeel volstrekt ongeloofwaardig worden.
Hetgeen op de hoorzitting van ambtelijke zijde naar voren is gebracht heeft ons niet kunnen overtuigen van de juistheid van de ambtelijke opvattingen in deze zaak.

Hoogachtend,
Namens de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.
Walther Schoonenberg, voorzitter
Geurt Brinkgreve, secretaris

Amsterdam, 5 september 2002


(WS, 5/9/2002)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.