Hans 't Mannetje overleden

Op 2 mei 2016 ontving de VVAB het verdrietige bericht dat Hans 't Mannetje is overleden. Het nieuwe nummer van Binnenstad was toen net naar de drukker gegaan. In het volgende nummer van ons blad zal een artikel aan deze beeldhouwer-restaurator worden gewijd.

Hans 't Mannetje in zijn atelier (foto Wim Ruigrok)
Hans 't Mannetje in zijn atelier (foto Wim Ruigrok)

In de periode 1968-1986 was Hans 't Mannetje de drijvende kracht achter het restauratieatelier op Uilenburg, waar hij talrijke jonge mensen heeft opgeleid in het stijlzuiver ambachtelijk restaureren van gebeeldhouwde bouwfragmenten (zie artikel Twee Gedenktekens). Soms maakte hij zelfs geheel nieuwe geveltoppen. Zo hakte hij in 1976 de fraaie halsgeveltop van Raamgracht 17, op basis van de 18de-eeuwse prent uit de Atlas van Fouquet. Ook maakte hij de sfinxen die de ingang van het Wertheimpark sieren. Het is mede aan hem te denken dat de binnenstad er zo mooi uitziet.

Daarnaast ontwikkelde hij een eigen emblematiek van woordspelingen en verwijzingen in nieuwe gevelstenen als een tak van hedendaagse beeldhouwkunst. Hij hakte ruim 200 stenen, die in heel Nederland, maar vooral in Amsterdam, te zien zijn (zie Gevelstenen van Hans 't Mannetje). Een steen is bij hem nooit 'een plaatje met een reliëfje', schreef Jos Otten, maar échte sculptuur ingedikt tot het bas-reliëf van de gevelsteen. Even kenmerkend zijn de meerdere betekenislagen en de bijzondere voorwerpen waarmee ze worden verbeeld. Zo is er ook een gevelsteen waarop Geurt Brinkgreve prijkt (zie Restauro: ik herstel). Ook heeft hij het monument gemaakt op de Sint Antoniessluis - de schildpad op de zuil - het gedenkteken dat de strijd in de Nieuwmarktbuurt memoreert.


Hans 't Mannetje hakte in 1976
de nieuwe geveltop van Raamgracht 17 op basis van een prent van Fouquet.
Hans 't Mannetje hakte in 1976 de nieuwe geveltop van Raamgracht 17 op basis van een prent van Fouquet.

Toen het restauratieatelier in 1986 werd opgeheven verliet hij teleurgesteld Amsterdam. De rest van zijn leven heeft hij veel gevelstenen gemaakt die in heel Nederland zijn geplaatst. Hij heeft dit oude ambacht nieuw leven ingeblazen en is vooral bekend door zijn gevelstenen.

In 2001 kreeg hij voor zijn bijdrage aan het Amsterdamse stadsgezicht de YouTube-filmpje] (over Hans 't Mannetje)


(WS, 10/5/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.