Verzet tegen bezuinigingen op Monumentenzorg

Zowel de VVAB als de deelraad Amsterdam Centrum roepen de Gemeenteraad op af te zien van de voorgenomen bezuinigingen op het Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). De gemeente is van plan 10% te bezuinigen op de begroting van het in 2000 al rigoreus afgeslankte en gereorganiseerde monumentenbureau.

Het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, waar het
Bureau Monumenten & Archeologie is gehuisvest.
Het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, waar het Bureau Monumenten & Archeologie is gehuisvest.

De VVAB vindt de bezuinigingen op de monumentenzorg onredelijk, in relatie tot de andere bezuinigingsvoorstellen, omdat "de monumenten thans al door een kleine organisatie met dito budget worden bewaakt, vergeleken met andere monumentensteden. De bezuinigingen treffen extra zwaar, omdat het huidige budget is toegesneden op de minimale taakstelling die bij de laatste reorganisatie is vastgesteld." De VVAB stelt dat de bezuinigingen ertoe zullen leiden dat de convenanten worden opengebroken en de bezuinigingen vervolgens zullen worden afgewenteld op de stadsdelen. "Het is onverantwoord om het werk dat de afgelopen drie jaar is verzet en dat tot werkafspraken heeft geleid tussen BMA en de stadsdelen en waarvan nu eindelijk de vruchten worden geplukt, weer ongedaan wordt gemaakt. Dat is onbehoorlijk bestuur." De VVAB vreest dat de bezuinigingen "ertoe (zullen) leiden dat restauraties niet meer of minder goed worden begeleid, er minder monumenten worden onderzocht, de advisering over bouwplannen langer gaat duren en er minder cultuurhistorische effectrapportages zullen worden gemaakt. (...) Daardoor zullen de monumenten er slechter bij komen te staan. Er zullen onherstelbare fouten gemaakt worden bij verbouwingen en restauraties, authentieke bouwdelen en materialen zullen verloren gaan, onverantwoorde moderne ingrepen zullen worden verricht en de voor de monumentenzorg essentiële kennis gaat verloren. Dat zal op langere termijn tot dure restauraties leiden, waarvan de kosten aanzienlijk hoger zijn dan de bezuinigingen die nu bepleit worden." De VVAB vraagt zich tenslotte af of de gemeente soms alleen "wil pronken met haar monumenten, zonder te investeren in het behoud ervan."

De fracties van de deelraad Centrum stellen dat de schade die deze nieuwe bezuinigingen aan de belangrijkste monumentenstad van Nederland toebrengt, een veelvoud betreft van het bezuinigde bedrag. De fracties wijzen op de status van beschermd stadsgezicht en de komende plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. "Deze ambities zijn zinledig als het belangrijkste en stadsdeeloverstijgende instrument daarvoor, het Bureau Monumenten & Archeologie, zo grof wordt uitgehold." De fracties wijzen er verder op dat de aantrekkelijkheid van Amsterdam bestaat uit het samengaan van een grote en gave monumentale stad met de levendigheid en dynamiek van een kleine en dichtbewoonde metropool. "Deze dynamiek legt echter ook een grote druk op juist die monumentale waarde: er wordt volop gebouwd, herbouwd, herbestemd. Een slagvaardig en voldoende toegerust Bureau Monumenten & Archeologie is een absolute voorwaarde om deze unieke combinatie van eigenschappen blijvend te waarborgen."
Tenslotte vinden de fracties het wegbezuinigen van de Open Monumentendag ook bijzonder onwenselijk: "Het doel de verbondenheid van de bewoners van de stad met hun eigen culturele erfgoed en geschiedenis te vergroten is bij uitstek een middel tot integratie. Deze dag heeft voor een betrekkelijk gering bedrag een enorme meerwaarde en moet in stand gehouden worden."

Persbericht gezamenlijke fracties Stadsdeel Amsterdam Centrum

De deelraad Amsterdam Centrum roept de Gemeenteraad unaniem op om af te zien van de voorgenomen bezuiniging op Bureau Monumenten en Archeologie. De centrale stad is van plan 10% te bezuinigen op de begroting van deze in het zeer recente verleden rigoureus afgeslankte en gereorganiseerde dienst. De effecten hiervan zullen de stad een veelvoud van het bezuinigde bedrag van 340.000 Euro aan schade opleveren, immaterieel, maar ook materieel.

Wij wijzen nadrukkelijk op de grote en belangrijke ambities van Amsterdam als monumentenstad. De status van Beschermd Stadsgezicht voor de binnenstad schept op zich al de verplichting verantwoord om te gaan met ons cultureel erfgoed. De komende plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, waar de Amsterdamse Binnenstad meer dan welke plek in Nederland dan ook op thuishoort, voegt een internationale dimensie toe aan deze ambitie. De inventarisatie van ëde lijst van 1000í recentere monumenten breidt de aandacht voor monumenten terecht uit tot buiten de grachtengordel en betrekken vele stadsdelen in het besef van de monumentale waarde van de eigen leefomgeving. Deze ambities zijn zinledig als het belangrijkste en stadsdeeloverstijgende instrument daarvoor, het Bureau Monumenten en Archeologie, zo grof wordt uitgehold.
Wat Amsterdam uniek maakt en zo aantrekkelijk voor toeristen is het samengaan van de grote en gave monumentale stad met de levendigheid van een kleine en dichtbewoonde metropool. Deze dynamiek legt echter ook een grote druk op juist die monumentale waarde: er wordt volop gebouwd, herbouwd, herbestemd. Een slagvaardig en voldoende toegerust Bureau Monumenten en Archeologie is een absolute voorwaarde om deze unieke combinatie van eigenschappen blijvend te waarborgen.
Het Bureau Monumenten en Archeologie is de afgelopen jaren grondig gereorganiseerd en afgeslankt tot een organisatie die nËt groot genoeg is om de wettelijke taken uit te voeren. Veel expertise is daarbij verloren gegaan, maar het Bureau heeft zich hieruit omhoog geworsteld tot een kwalitatief hoogwaardige instelling. Nu snoeien betekent dat de Centrale Stad een goede Dienst die met veel inspanning en motivatie net het ziekbed heeft verlaten enkele ledematen amputeert. Daarmee laat zij de belangrijkste monumentenstad van Nederland onthand achter.
Tenslotte vindt de deelraad het wegbezuinigen van de Open Monumentendag ook een bijzonder onwenselijke variant op het paard achter de wagen spannen. Vele tientallen vrijwilligers zetten zich in om van deze populaire en inhoudelijk hoogwaardige dag een succes te maken. Het doel de verbondenheid van de bewoners van de stad met hun eigen culturele erfgoed en geschiedenis te vergroten is bij uitstek een middel tot integratie. Deze dag heeft voor een betrekkelijk gering bedrag een enorme meerwaarde en moet in stand gehouden worden.

De fracties van de deelraad Amsterdam Centrum, VVD, PvdA, D66, GroenLinks, CDA, AA/De Groenen, Mokum Mobiel

Amsterdam, 7 juni 2003

[Raadsadres van de VVAB]


(WS, 12/6/2003)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.