Geurt Brinkgreve overleden

Woensdagavond 23 maart overleed Geurt Brinkgreve, in het gebouw van de Maatschappij Arti et Amicitae, de kunstenaarsvereniging waarvan hij jarenlang voorzitter is geweest. Brinkgreve was behalve hoofdredacteur van ons verenigingsblad Binnenstad tevens oprichter en erelid van onze vereniging.

Geurt Brinkgreve (9 dec. 1917 - 23 maart 2005)
Geurt Brinkgreve (9 dec. 1917 - 23 maart 2005)

Geurt Brinkgreve werd geboren op 9 december 1917 te Utrecht, bezocht in Leiden het gymnasium en in Den Haag de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Vervolgens werkte hij in Boedapest bij de beeldhouwer Eduard Telcs en in 1940-1941 in Rome. In 1943 vestigde hij zich voorgoed in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als beeldhouwer-medailleur publiceerde hij daarna geregeld in verschillende dag- en weekbladen, aanvankelijk over beeldende kunst, later over monumentenzorg en binnenstadsproblemen. Aan het comité "de Stad Amsterdam" legde hij in 1955 het plan voor om een Maatschappij tot Stadsherstel in het leven te roepen, die later zou uitgroeien tot de belangrijkste restaurerende instelling van Amsterdam.
In 1958 werd Brinkgreve lid van de toen opgerichte Amsterdamse Raad voor de Stedebouw en kort daarop lid van de Gemeenteraad, waarin hij vooral over kunstzaken en over de binnenstad het woord voerde. Voor de derde keer herkozen in 1966, trad hij een half jaar later af, toen de Raad in meerderheid akkoord ging met het bouwplan van de ABN aan de Vijzelstraat.
Brinkgreve was van 1958 tot 1970 bestuurslid en samen met Ton Koot redac­teur van Heemschut, in dezelfde periode voorzitter van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, waarvan het gebouw in 1962/'64 werd gerestaureerd. Als voorzitter van Arti richtte hij in 1960 de Stichting Diogenes op. Tevens was hij mede-oprichter en secretaris van de stichtingen Claes Claesz Hofje, Aristoteles (tot 1976), de Pinto, Amsterdaad '75, Het West-Indisch Huis en Jan Pietersz. Huis (voor muziekstudenten). Als adviseur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg was hij aanwezig bij de beroepen op grond van de Monumentenwet voor de Raad van State.
Eén van zijn belangrijkste activiteiten richtte zich op de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad die in 1975 ontstond uit de vriendenvereniging van de Stichting Diogenes. Hij is jarenlang afwisselend voorzitter en secretaris geweest. De laatste jaren was hij hoofdredacteur van het verenigingsblad Binnenstad.

Brinkgreve was drager van vele onderscheidingen. Op de keerzijde van de zilveren erepenning van de gemeente, die hem op 9 december 1982 door burgemeester Polak werd uitgereikt staat de tekst "Amsterdam aan Geurt Brinkgreve, vechter voor waarden die moeten blijven". In 2001 kreeg hij de eremedaille van Europa Nostra - dat vond hij verreweg zijn belangrijkste onderscheiding.
In 2003 legde hij een aantal officiële functies neer, waaronder de secretariaten van onze vereniging en de vele stichtingen die vanuit het Aalsmeerder Veerhuis zijn opgericht. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot erelid van de vereniging.

Met Geurt Brinkgreve verliest de vereniging haar bezielende oprichter en belangrijkste inspirator in de strijd voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. Zijn werk zullen wij naar vermogen voortzetten.

Namens het bestuur van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse binnenstad,

Walther Schoonenberg
voorzitter

De begrafenis zal plaatsvinden op woensdag 30 maart 2005 om 13.00 uur op de begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273, Amsterdam.

Meer lezen:
[Binnenstad 211]
[Eremedaille in 2001]
[Afscheidsrede in 2002]


(WS, 23/3/2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.