De verklaring luidt als volgt.
MKB-Amsterdam, Vereniging Amsterdam City (VAC), Koninklijk Horeca Nederland (KHN afdeling Amsterdam) en bewoners van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) hebben zichzelf in een unieke samenwerking de opdracht gegeven een aantal praktische aanbevelingen te doen om bij de toenemende drukte in Amsterdam het evenwicht tussen de belangen van bewoners, bezoekers en bedrijven te bewaren.
Daartoe hebben wij in maart een brainstorm gehouden met direct betrokkenen en werd op 8 juni een Talk of the Town in Pakhuis de Zwijger georganiseerd. Hier sprak een aantal deskundigen uit eigen stad en uit Barcelona en hebben maar liefst 200 mensen gezorgd voor een omvangrijke oogst.
Met enige trots presenteren wij hier het resultaat. We hebben ons beperkt tot de aanbevelingen waarvan wij denken dat deze het meeste bijdragen aan het evenwicht, ons inziens op tamelijk korte termijn realiseerbaar zijn en niet onbelangrijk, waarover wij het onderling eens zijn geworden. De aanbevelingen: handhaaf bestaande regels en zorg voor een stad die schoon, heel en veilig is, noemen we niet meer afzonderlijk, want spreken vanzelf.
Onze suggesties sluiten direct aan op de raamnota van de gemeente Amsterdam, Stad in Balans (28 mei 2015) waarin de gemeente om ideeën vraagt.
De visie die aan onze aanbevelingen ten grondslag ligt is van praktische aard. De aantrekkelijkheid van Amsterdam op bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland is een gegeven. Alle prognoses gaan uit van groei. Zelfs als wij dat zouden willen, kunnen wij die groei niet stoppen. Wat we wel kunnen, is deze groei reguleren opdat de identiteit en kwaliteit van Amsterdam behouden blijft. Wij bieden daarvoor geen één alomvattende oplossing, maar een reeks praktische aanbevelingen waarmee bewoners, bedrijven en bezoekers optimaal van de stad gebruik kunnen blijven maken.
Een beperkt aantal van onze aanbevelingen kan en zal ook door bewoners en bedrijven zelfstandig uitgevoerd kunnen worden, maar voor verreweg de meeste voorgestelde maatregelen is actief beleid en geld van de gemeente nodig. Na een oproep tot meedenken, is de gemeente nu ook aan zet.
Drukte (=teveel mensen op één plek) wordt mede veroorzaakt door de concentratie van voor bewoners en bezoekers aantrekkelijke plekken en de daarmee samenhangende knelpunten in verkeer en vervoer. Drukte wordt verminderd door spreiding van bezienswaardigheden in en buiten de binnenstad en buiten de ring. Amsterdam Marketing brengt bezoekers nu al naar de Zaanse Schans, Zandvoort promoot zichzelf als Amsterdam Beach en het Muiderslot als Amsterdam Castle. Maar er is meer nodig.
Spreiding van voorzieningen werkt alleen bij een goed functionerend en op elkaar aansluitend vervoersnetwerk. Dat betreft trein en bus, maar ook het verkeer per fiets en te voet.
Bezoekers zijn sterk te beïnvloeden door informatie. Het is daarom van groot belang dat alle maatregelen die worden bedacht worden ondersteund door (online) informatie. Apps en app-berichten over plekken waar het druk is en hoe je die kunt vermijden (real time data). Of aanbevelingen over beperking van de groepsgrootte bij fietstours.
Tot zover de gezamenlijke verklaring van
MKB-Amsterdam, Vereniging Amsterdam City, Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Elke organisatie blijft haar eigen rol spelen. De VVAB zal verdergaande maatregelen bepleiten; anderen zullen andere accenten leggen. Uiteraard beschrijft de verklaring alleen waar we het gezamenlijk over eens zijn. Het is goed en belangrijk dat deze belangenorganisaties elkaar hebben weten te vinden.
[Balansnota van de VVAB] (eerder bericht)
(Uit: Binnenstad 274, januari/februari 2016)
(WS, 18/1/2016)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.
Op zich leest dit allemaal prima, zei het wat vaag en in de periferie van het probleem. De haast absurde en schijnbaar ongelimiteerde groei van toerisme in Amsterdam.
Het artikel over de groei van het aantal hotels van VVAB is hier illustratief voor. Zolang de groeiende stroom toeristen en de daarm..
[Meer lezen]
Richard van Laar 16/7/2016 10:09:14
Ik vind de zienswijze over het algemeen prima. Ik mis echter de bescherming van het woongenot onder al deze drukte. Maw drukte van buitenaf zorgt voor meer lasten dan lusten voor bewoners. Hoe kunnen de bewoners van de stad delen in de groei. Bijv. lagere OZB voor huizen in stadsdelen die overbelast..
[Meer lezen]
Martin Post Uiterweer 13/1/2016 12:27:15