De demonstratie was georganiseerd door de 'rolkofferactiegroep', een groep van bewoners. Er deden ca. 150 mensen aan deel en de demonstranten waren van alle leeftijden, van jong tot oud.
Walther Schoonenberg sprak namens de VVAB door een megafoon de volgende woorden:
Bewoners van Amsterdam!
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad steunt acties van bewoners die opkomen voor hun stad, voor de leefbaarheid van hun stad, dus ook jullie.
Wat wordt er bedreigd?
In de eerste plaats: de gezelligheid, de gemoedelijkheid, de vrijheid. Met zoveel bezoekers, toeristen en evenementen is er voor gemoedelijkheid geen plaats meer. In veel straten wordt nog nauwelijks gewoond, althans niet door vaste bewoners, wel door toeristen. De achtergebleven bewoners kennen hun buren niet meer. De tijdelijke bewoners maken geen gebruik van bewonersvoorzieningen. Die hebben moeite te overleven.
Ook de diversiteit wordt bedreigd. Er vindt een enorme verschraling plaats. Kappers, bakkers, schoenenwinkels, de viswinkel, de stomerij, noem maar op. Allen zijn omgetoverd in ijs- en wafelwinkels. Er zijn nu 70 ijs- en wafelwinkels en tientallen kaaswinkels.
En de kleinschaligheid staat op het spel. Door de toename van bezoekers zijn er steeds meer delen van de stad niet meer normaal begaanbaar. De stoep wordt ingenomen door uitstallingen, terrassen, en andere obstakels. In plaats van ruimte te scheppen staat men steeds meer terrassen toe, bijvoorbeeld op brugvleugels. En het straten zijn niet berekend op touringcars, en ook niet op de grote groepen vakantiegangers die door de binnenstad trekken.
En de leefbaarheid is in het geding. Afval op straat, braaksel in je portiek, pis tegen je voordeur. Steeds meer agressieve en dronken groepen feestvierders, nachtelijk geschreeuw, vernielingen, festivals en evenementen met geluidsoverlast, lawaaiige party sloepen, luidruchtige bezoekers op terrassen tot laat in de nacht. Lawaai en stank stoppen niet bij de voordeur.
Maar in de binnenstad wordt gewoond en gewerkt. Die bewoners en werkenden vormen de ruggengraat van de stad. Die maken onze stad.
Op een muur in de Nieuwmarktbuurt stond ooit:
Wij willen een stad met buurten waar wonen, spelen, werken, leren en winkelen vlakbij en door elkaar gebeurt voor jonge en oude mensen.
Daarvoor moeten wij vandaag de dag opnieuw op de barricaden.
De VVAB vindt: Amsterdam moet leefbaar en aantrekkelijk blijven voor haar bewoners, de mensen die er werken en voor de bezoekers die willen genieten van de monumentale en culturele rijkdom van de stad.
De VVAB is niet tegen toerisme. Het gaat om de balans.
Wat maakt een stad een echte stad? De stedelijke mix van wonen, werken en verblijven. De functiemenging. Dat is de voorwaarde voor de aantrekkelijkheid en het succes van de stad. Het gaat niet om de drukte op zich, het gaat om de balans. Straks is de stad geen echte stad meer, maar een pretpark, een historische façade zonder bewoners, gericht op schaamteloze exploitatie. Een stad met een rijk verleden, maar zonder toekomst.
En wat doet het stadsbestuur? Men wil de verder groei niet afremmen of ombuigen. De uitverkoop van de stad is gaande. En die wordt gefaciliteerd! Wethouder Choho heeft gezegd: overlast is een kwestie van perceptie. Men vindt ons zeurpieten. Maar in feite zegt het stadsbestuur: de stad is niet van de bewoners. Als je het niet bevalt, ga dan maar weg uit de stad.
Wij eisen maatregelen om de balans te herstellen en de leefbaarheid te beschermen:
1. Stel een echte hotelstop in voor de binnenstad. Maak geen uitzonderingen. Behoud bestaande woningen voor reguliere bewoning. Zorg voor strikte handhaving op woningonttrekking voor toeristenverhuur. Beperk het misbruik van shortstay, door de minimale verblijfsduur te vergroten, door de toegestane periode voor vakantieverhuur te verkorten.
2. Stop het gebruik van de stad als themapark. Stop met het faciliteren van bezoekers die niet echt geïnteresseerd zijn in de stad maar haar gebruiken als coulisse voor hun feesten. Verbied de bierfiets, verleen geen vergunning voor hottugs, partyboten. Haal de touringcars uit de binnenstad. Beperk het aantal festivals.
3. Handhaaf de regels. Die beschermen de kwetsbare functies. Verhoog desnoods de toeristenbelasting en precario op terrassen. Gebruik dat geld voor verbetering van de leefbaarheid voor de bewoners.
Herstel de balans! Wij willen onze stad terug!
(WS, 10/10/2015)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.