Oude Stoofbrug weer teruggekeerd

De Stoofbrug is weer terug. Na een formeel verzoek van de VVAB is de 'tijdelijke' 3d-geprinte brug in oktober 2023 weggehaald. De oude brug over de OZ Achterburgwal (brugnummer 214) is hersteld en in het stadsbeeld teruggekeerd.

De Stoofbrug is teruggekeerd (foto Walther Schoonenberg)
De Stoofbrug is teruggekeerd (foto Walther Schoonenberg)

In januari 2023 heeft de VVAB de gemeente middels een handhavingsverzoek gevraagd de 3D-geprinte voetgangersbrug bij de Stoofsteeg weer weg te halen en de oude, in 2019 verwijderde brug terug te plaatsen. De 3D-brug zou namelijk tijdelijk zijn. De vergunning was verleend voor drie jaar en deze termijn was inmiddels verstreken.

De vereniging had in 2018 bezwaar gemaakt tegen de komst van de 3D-brug omdat zij die niet vond passen in het beschermde stadsgezicht, maar nam toen genoegen met de toezegging van toenmalig stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje dat de 3D-brug slechts 'tijdelijk' zou zijn en nodig was vanwege het feit dat de oude brug gerestaureerd moest worden. Tijdelijk dreigde echter permanent te worden; de maker van de brug had inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd. Het stadsdeelbestuur willigde echter het verzoek van de VVAB in om de oude brug te herplaatsen. Daarbij deed zich nog wel het probleem voor dat de oude brug was zoekgeraakt, maar uiteindelijk werden sommige onderdelen toch nog teruggevonden.

De 3d-geprinte brug. De vormgeving van deze brug (2019-2023) riep de nodige discussie op, ook vanwege de enigszins problematische aansluiting op de straat. (foto Walther Schoonenberg)
De 3d-geprinte brug. De vormgeving van deze brug (2019-2023) riep de nodige discussie op, ook vanwege de enigszins problematische aansluiting op de straat. (foto Walther Schoonenberg)

De Stoofbrug is genoemd naar de Stoofsteeg, waarbij zij in de Oudezijds Achterburgwal ligt. Deze steeg heet waarschijnlijk zo, omdat hier enkele éénkamerwoninkjes stonden, waar arme lieden woonden. Stove (in het Duits Stube) betekent kamer. Geschiedschrijver Caspar Commelin (1668-1731) noemde deze brug de Stoofsteegbrug. De huidige verschijningsvorm van de brug dateert van rond 1900. Het hekwerk van de brug bestaat uit het standaard-type hekwerk dat overal in de binnenstad is toegepast en tijdloos is geworden.

[Eerder bericht]


(WS, 21/4/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.