Dubbel glas in principe wel toegestaan bij beschermde woonhuismonumenten

Vaak wordt gezegd: ik mag in mijn monument nog geen spijker slaan zonder vergunning. Op een bijeenkomst van de VVAB bleek dat reuze mee te vallen. Het is tegenwoordig in principe toegestaan om enkel glas te vervangen door dubbel glas. Men onderzoekt nog of dat ook zonder vergunning kan. Echter, vergunningsvrij betekent niet regelvrij.

Han van der Zanden op de ledenbijeenkomst
Han van der Zanden op de ledenbijeenkomst

Dit bleek op een goed bezochte ledenbijeenkomst van de VVAB op 18 maart, waar Han van der Zanden, monumentenadviseur bij de dienst Monumenten en Archeologie, een zeer informatieve lezing hield.

Veel monumenteneigenaren en -bewoners willen hun panden verduurzamen, bijvoorbeeld vanwege de hoge energiekosten of gewoon omdat dat goed is voor het klimaat. Eén van de meest voor de hand liggende verbetering is het plaatsen van dubbel glas. Tot voorheen mocht dat nooit, omdat het dikke glas teveel ruimte inneemt in de houten roedenramen en men daarom vaak overgaat tot vervanging van de ramen, waardoor monumentale waarden verloren gaan. Of er sprake is van monumentale waarden dient men in principe zelf te beoordelen, maar men kan daarover ook informatie inwinnen.


Beslissingsschema voor isolatieglas bij beschermde woonhuismonumenten
(uit lezing Han van der Zanden)
Beslissingsschema voor isolatieglas bij beschermde woonhuismonumenten (uit lezing Han van der Zanden)

Tegenwoordig is echter dubbel glas leverbaar zoals dun dubbel glas of vacuümglas dat past in de houten roedenramen. Men is daardoor meer geneigd dubbel glas te te staan, mits er geen oud monumentenglas of andere monumentale waarden verloren gaan. In een informatief beslissingsschema werd getoond hoe men te werk kan gaan (zie afbeelding).

Een andere zeer effectieve oplossing is binnen-voorzetramen. Daarbij is het wel van belang dat het geheel zelfstandige voorgeplaatste ramen zijn, geen tegen de ramen gezette glas- of plexiramen.

In de lezing werd ook andere voor monumenteneigenaren belangrijke informatie gedeeld. Zo blijkt het plaatsen van 'radiatorfolie' achter radiatoren meer effect te hebben dan gevelisolatie. Ook andere eenvoudige maatregelen hebben veel effect, zoals kierdichting. Daardoor kan veel energie worden bespaard. Dubbel glas heeft immers weinig zin als de schuiframen in hun kozijnen rammelen. Dit kan op eenvoudige wijze worden verholpen. Daarbij is het wel van groot belang om het huis te ventileren, omdat er anders ernstige vochtproblemen kunnen ontstaan. Mechanische ventilatie is niet altijd aanwezig. In dat geval dient men elke dag de ramen open te zetten om het huis te luchten.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u advies op maat? Dat is mogelijk! Meer informatie daarover vindt u hier. Zo kunt u een vraag stellen via dit emailadres. Heeft u ervaringen met ons te delen? Laat dat dan hier weten.

[Presentatie] (4 MB) (PDF-bestand)


(WS, 19/3/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.