Aanvraag ingediend voor Raamgracht 17

De VVAB heeft de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd voor het pand Raamgracht 17, een reconstructie van een 18de-eeuwse halsgevel ontworpen door architect Gerard Prins uit 1976.
Raamgracht 17 in de zichtas van de Groenburgwal (foto Walther Schoonenberg)
Raamgracht 17 in de zichtas van de Groenburgwal (foto Walther Schoonenberg)

Het pand is goed te zien vanaf de brug over de Staalstraat en staat dus in de zichtas van Groenburgwal naar de Zuidertoren. Het betreft één van de projecten van de Stichting Aristoteles van Geurt Brinkgreve (1917-2005), die op dit punt liever een reconstructie wilde dan 'eigentijdse' nieuwbouw. Het pand is dus niet alleen van belang voor het beschermd stadsgezicht, maar kan ook als een typerend voorbeeld van een specifieke benadering van stadsherstel in de jaren zestig en zeventig worden gezien. In die benadering werd historiserende nieuwbouw en reconstructies welbewust toegepast om de Amsterdamse binnenstad te 'redden', in de tijd dat het gemeentebeleid iets totaal anders beoogde. Dat beleid kwam halverwege de jaren zeventig - dus op het moment dat dit pand werd gebouwd - ten einde.

Raamgracht 17 (foto Walther Schoonenberg)
Raamgracht 17 (foto Walther Schoonenberg)

Zo bezien is dit pand als Post '65-architectuur net zo van belang als de 'eigentijdse' nieuwbouw uit de bedoelde tijdsperiode. Naar het oordeel van de VVAB dient de inventarisatie en selectie van Post '65-architectuur zich dan ook tot dergelijke historiserende nieuwbouw en reconstructies uit te strekken. Ook om die reden vraagt de vereniging de monumentenstatus aan voor dit specifieke pand, dat één van de gave voorbeelden is van de bedoelde groep van nieuwbouwpanden. Het pand is daarmee van lokaal belang en dient o.i. opgenomen te worden op de lijst van beschermde gemeentelijke monumenten.

De reconstructie gebeurde op basis van een 18de-eeuwse tekening uit de Atlas van Fouquet. De klauwstukken met doorboord bloemmotief zijn nieuw gehakt door beeldhouwer Hans 't Mannetje (1944-2016) van het Restauratieatelier Uilenburg, ook één van de initiatieven van Geurt Brinkgreve. Omdat het volledige nieuwbouw betreft op de locatie van een gesloopte bouwval, is het geen beschermd monument.

[Waardestelling] (PDF-bestand, 3.6 MB)
[Aanvraag] (PDF-bestand, 331.7 KB)


(WS, 30/8/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.