De wederopbouw na de laatste grote stadsbrand van 1452 is waarschijnlijk het meest bepalend geweest voor hoe het oude stadshart er tegenwoordig uitziet. De keuzes uit de middeleeuwen vormen de basis van Amsterdams huidige gebouwde erfgoed. Maar anders dan over de zeventiende eeuw en later is er over het vroege Amsterdam veel minder bekend en onderzocht. Dat is nu veranderd. Het nieuwe boek van Gabri van Tussenbroek biedt voor het eerst een systematisch overzicht van de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in de middeleeuwen vanuit een geïntegreerd historisch, bouwhistorisch en archeologisch perspectief. Van Tussenbroek beschrijft een overbevolkte stad waar duizenden Amsterdammers en immigranten een plekje zochten, waar elke vierkante meter felbegeerd was en waar het stadsbestuur voortdurend bezig was de orde te bewaren.
De Houten eeuw van Amsterdam ontsluit zo'n zeventig jaar bouwhistorisch onderzoek in Amsterdam, uitgevoerd in het kader van sloop, verbouwingen, infrastructurele ingrepen en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Het resultaat is een rijkgeïllustreerd standaardwerk voor iedereen die iets wil weten over het Amsterdam van vóór de zeventiende eeuw.
Gabri van Tussenbroek was van 2005 tot 2022 bouwhistoricus bij de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en werkt nu als bouwhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is hij hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de Nederlandse bouwhistorie, aan de UvA. Hij schreef onder meer de boeken De toren van de Gouden Eeuw en IJzeren Ambitie. Het Paleis voor Volksvlijt en de opkomst van de Nederlandse industrie, het boek dat de VVAB als welkomstgeschenk heeft (tot de voorraad strekt!).
Het 608 pagina's dikke boek wordt uitgegeven door Prometheus te Amsterdam en is verkrijgbaar in de erkende boekhandel, o.a. in de stadsboekhandel in het Stadsarchief in de Vijzelstraat.
Gabri van Tussenbroek. De Houten Eeuw van Amsterdam. Bouwen, werken en wonen in de middeleeuwse stad 1275-1578, Amsterdam: Prometheus, 2023. ISBN 9789044652383. Prijs: € 50,-.
(WS, 9/5/2023)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.