Doorsnede van het nieuwe profiel met bomen dicht bij elkaar. |
Het plan behelst een totale herinrichting van het gebied, onder meer om bredere stoepen mogelijk te maken. Hiervoor zullen 38 gezonde, gemiddeld 40 jaar oude bomen worden gekapt en 10 bomen worden verplant. Weliswaar komen hier jonge bomen voor terug, maar de vraag doet zich voor of een dergelijke ingreep dringend noodzakelijk is. Het plan betekent in feite dat functionele eisen voorrang krijgen boven het behoud van deze van rijkswege beschermde structuur: wat wil zeggen dat niet de bomen zelf, maar de wijze van aanplant van de bomen ten opzichte van elkaar en van de architectonische omgeving beschermd is. De Nieuwezijds Voorburgwal is van oudsher een gracht, die in 1857 werd gedempt. Nu staan de rijen van bomen te dicht op de huizen, straks worden ze in een deel van de straat te dicht op elkaar geplaatst. De VVAB vindt dat men het historisch grachtenprofiel moet nastreven en de herinrichting niet als een vrije ontwerpopgave moet zien.
Aanvankelijk dacht de VVAB dat de bomen werden verplaatst om meer ruimte te maken voor terrassen, maar dit wordt door de gemeente ontkend.
Er worden momenteel in de binnenstad al zeer veel bomen gekapt vanwege het herstel van kademuren. Ook om die reden verdienen de bestaande bomen extra bescherming en kan dit plan volgens de VVAB niet op deze manier worden uitgevoerd.
[Zienswijze] (PDF-bestand, 139.8 KB)
(WS, 9/11/2021)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.
Amsterdam gaat zeer nonchalant om met het bomenbestand. Herprofileringen vormen een voordurende aanslag op bestaande, al redelijk volwassen bomen. Een boom van veertig jaar oud heeft een volwassen kroon die een belangrjike aanwinst is voor het stadsbeeld. De Javastraat, de Rozengracht zijn voorbeeld..
[Meer lezen]
Guido Hoogewoud 15/2/2022 18:08:34
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.