De Amsterdamse binnenstad gezien vanaf de Oudekerkstoren foto: Wim Ruigrok) |
Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat de binnenstad van Amsterdam, nota bene Unesco Werelderfgoed, de afgelopen jaren is veranderd in een pretpark. Nu er geen toeristen meer komen, ligt de binnenstad er stil en verlaten bij. Al vóór de coronacrisis luidden Amsterdammers herhaaldelijk de noodklok over het massatoerisme.
"Amsterdam heeft een kantelpunt bereikt: Het succes van de stad is niet vanzelfsprekend. De populariteit bij bewoners en ondernemers van de monumentale stad heeft immers niet altijd bestaan en kan weer afnemen, wanneer het woon- en werkklimaat en daarmee de leefbaarheid van de stad wordt aangetast." (Atlas voor gemeenten, 2015)
Eenzijdige focus op de toerismesector maakt de stadseconomie kwetsbaar, zorgt voor overmatig veel laagbetaalde flexbanen en draagt weinig bij aan duurzame lokale werkgelegenheid. De nadruk op toerisme leidt bovendien tot relatief hoge kosten en veel overlast voor de Amsterdamse samenleving.
Met de coronacrisis ligt er een uitgelezen kans om bij het opnieuw opstarten van de Amsterdamse samenleving en economie te kiezen voor een duurzame benadering van werken, wonen en recreëren. Tot nu toe ontbreekt vanuit de politiek een integrale, samenhangende aanpak die leidt tot een 'stad in balans'. Daarom zetten de organisaties in op een leefbare en weerbare binnenstad, die niet voor het overgrote deel wordt beheerst door, en afhankelijk is van toerisme.
In het gezamenlijke actieplan worden samenhangende maatregelen voorgesteld op drie vlakken (leefbare stad; duurzame en schone stad; veilige en sociale stad). De maatregelen hebben als doel de balans tussen de belangen van bewoners, bedrijven en bezoekers te herstellen. Dit willen de organisaties bereiken door de oorzaken van het massatoerisme aan te pakken.
Een aantal maatregelen uit het Actieplan:
Het plan werd op 21 mei 2020 aangeboden aan de leden van de gemeenteraad.
[Actieplan Stad in Balans] (PDF-bestand, 36.8 KB)
(Uit: Binnenstad 298, mei/juni 2020)
(WS, 21/5/2020)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel 3 reacties op dit artikel.
Nog steeds horen we niets over het beperken van het aantal hotels in en om de stad. Nog steeds ongebreidelde groei daarvan. Denkt men nu werkelijk dat alleen het verbieden van (air)bnb's iets oplost ? Naiiief !!!
n.tans 4/10/2020 12:00:51
Ik sta hier helemaal achter. Het zou heel fijn als het aantal toeristen - vooral de overlastgevende - flink omlaag gaat. Het voorstel om alleen Nederlanders toegang te geven tot coffeeshops lijkt me echter juridisch twijfelachtig en lastig te handhaven. Misschien is het beter om het aantal coffeesho..
[Meer lezen]
Steven Cras 5/6/2020 22:03:09
Wat zou het heerlijk zijn als dit “kneiter linkse “ stadsbestuur deze plannen integraal zou overnemen!
Ik hoop het werkelijk!
Ide 21/5/2020 16:03:26
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.