De 'ramen' op de Oudezijds Achterburgwal liggen er verlaten bij. Opeens is de historische schoonheid van het oude stadshart weer zichtbaar geworden. (foto Walther Schoonenberg) |
Als de ramen sluiten is het hart uit de stad, stelde Cor van Dijk van de ondernemers op de Amsterdamse Wallen onlangs in De Telegraaf. Als exploitant van Casa Rosso moet hij het hebben van de toeristen die afkomen op de seks en drugs. Maar het hart is juist uit de stad verdwenen door die driehonderd ramen en alles eromheen.
We vinden het onvoorstelbaar dat we hebben toegestaan dat onze prachtige, historische woonbuurt werd weggegeven aan deze bedrijfstak. Pijnlijk duidelijk wordt nu wel wat er gebeurt als het enorme aantal bezoekers dat afkomt op de raamprostitutie en de coffeeshops wegblijft. Terwijl het elders in Amsterdam nog redelijk levendig en gezellig kan zijn, met winkels open, lijken de Wallen een spookstad geworden. Omdat alle bedrijvigheid is gericht op de eenmalige klant, de toerist. En die blijft nu weg.
Ineens is de schoonheid van ons middeleeuwse stadshart weer goed te zien, maar ook de liefdeloosheid waarmee met dit prachtige erfgoed is omgesprongen. Niet de seksexploitanten maar de bewoners zijn natuurlijk het hart van de buurt. Velen beschreven hun wanhoop over hun buurt op Stopdegekte.nl. Hoezeer het overtoerisme de buurt heeft beïnvloed, blijkt duidelijk nu bewoners weer naar buiten komen, op hun stoepje zitten, met elkaar een praatje maken en er weer kinderen spelen op het Oudekerksplein. Laten we deze tijdelijke stilstand gebruiken om die hopeloze toestand, waar slechts enkelen rijker van werden, niet te laten terugkeren.
De raamprostitutie werkt als een magneet op overlastgevende, zuipende, schreeuwende en lallende partygangers die vanuit overal behalve Amsterdam afkomen op de seks, drugs en alcohol. De burgemeester heeft in haar plannen al rekening gehouden met verplaatsing van de prostitutie naar binnen of naar elders.
De coronacrisis levert een uitgelezen kans om vanuit nul een alternatief te bieden. Laat de ramen niet terugkeren. Sluit voor de coffeeshops aan bij landelijk beleid. Verkoop alleen aan Nederlanders, niet aan toeristen.
Om van deze buurt weer het unieke historische hart van onze hoofdstad te maken, is het nodig dat de overheid met particuliere investeerders een stevige greep krijgt op het onroerend goed. Zo komt er ruimte voor nieuwe en creatieve ondernemers en voor broodnodige woningen. Als het monopolie van de toeristenindustrie verdwijnt, komt er weer ruimte voor andere bedrijvigheid en kan het stadshart weer een Amsterdamse gemengde buurt worden waar mensen met plezier wonen. Waar de zesduizend bewoners niet worden ondergesneeuwd door massatoerisme, maar zelf, zoals overal elders, de sfeer in de buurt kunnen bepalen.
Zodra de Amsterdammers terugkeren naar hun centrum zal er weer een aantrekkelijke binnenstad ontstaan. Wat overigens door 'normale' toeristen erg wordt gewaardeerd.
Ingezonden brief van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Wij-Amsterdam en Stopdegekte.nl in De Telegraaf van 8 mei 2020
(EI, 10/5/2020)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.