Rechtszaak rode raam Oude Kerk

Op dinsdag 11 februari vond de rechtszaak plaats over het rode raam in de Heilig Grafkapel van de Oude Kerk. De VVAB-delegatie bestond onder meer uit de bestuursleden Fred Kramer en Dick Beumer. Namens de VVAB voerde Walther Schoonenberg het woord.
De Oude Kerk. Het oudste gebouw van Amsterdam is een beschermd rijksmonument.

De VVAB had vorig jaar beroep aangetekend tegen het besluit van de gemeente om het bezwaar tegen deze ingreep ongegrond te verklaren. De vereniging vertelde de rechter dat de aantasting van monumentale waarden groot is. Dat er sprake is van aantasting, is onbetwist. Het blijkt uit de adviezen van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie. Ter verdere onderbouwing had de VVAB deskundige tegenadviezen ingediend van architectuurhistorici Paul Rem en Kees van der Ploeg en van architect Sjoerd Soeters. Het rapport van Soeters maakte duidelijk dat de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit niet deugdelijk heeft onderbouwd waarom deze ingreep toegestaan moet worden. Soeters besprak zowel de aantasting van het interieur van de kapel als het exterieur van de kerk. Daarbij speelde mee dat de vervanging van het rode raam tijdelijk zou zijn, namelijk 'voor de duur van een tentoonstelling', maar er uiteindelijk een vergunning voor onbepaalde tijd is verleend.

Herbert van Hasselt spreekt zich uit

Herbert van Hasselt, oud-directeur van Stichting De Oude Kerk.

Tegelijkertijd betoogde de VVAB dat het gebruiksbelang van de fysieke ingreep klein is. Ter onderbouwing daarvan bracht de vereniging onder meer een brief in van Herbert van Hasselt, oud-directeur van de Oude Kerk. Hij schreef ons dat het tentoonstellen van kunst niet nodig is voor de duurzame exploitatie van de Oude Kerk en zelfs risico's met zich mee brengt: "Een exploitatie, zoals deze, (is) voor een sluitend beheer niet nodig. De kerk zélf is als cultuurhistorisch museum en concertruimte goed te exploiteren. (...) Het tentoonstellen van kunst brengt zelfs ingrijpende risico's met zich mee voor een stabiele exploitatie en daarmee ook voor het duurzame onderhoud". Alhoewel de vereniging niet principieel tegen eigentijdse kunst is, blijkt uit de nadere stukken dat de bekritiseerde ingreep onnodig is en ook schadelijk vanuit het gebruiksbelang. De kapel is immers voor niets anders nog te gebruiken.

Uitspraak over zes weken.

Eerdere berichten:
[De VVAB wil een ander gebruik van de Oude Kerk]
[Beroep tegen rode raam]

Documenten:
[Beroepsschrift] (PDF-bestand)
[Brief Kees van der Ploeg] (PDF-bestand)
[Brief Paul Rem] (PDF-bestand)
[Rapport Soeters] (PDF-bestand)
[Brief Van Hasselt] (PDF-bestand)

(Uit: Binnenstad 296, jan./febr. 2020)


(WS, 14/2/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Gedurende een jaar heeft de schitterende monstrans in die ruimte gestaan die na de alteratie vanuit de oude kerk met pastoor Buick was verhuisd naar Kalkar. Dat was voor Nederland een mega-evenement. In de kerk werd er verder geen melding van gemaakt. Ik heb mensen erop aangesproken. Iemand zegde mi..
[Meer lezen]

 Jan Dijk 14/2/2020 12:15:42

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.