Energielabel geldt niet voor monumenten

In januari 2015 hebben alle huiseigenaren in Amsterdam een voorlopig energielabel in de brievenbus ontvangen. Dat was voor velen even schrikken. Voor de meeste woningen is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Monumenten hebben doorgaans een F- of G-label gekregen.

Een voorbeeld van de brief over het energielabel.
Een voorbeeld van de brief over het energielabel.

Uit informatie van het ministerie leiden wij echter af dat het energielabel niet geldt voor beschermde monumenten, dat wil zeggen rijks- en gemeentelijke monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens de gemeentelijke erfgoedverordening). Dit is ten onrechte niet vermeld in de brochure die bij het energielabel was meegestuurd ('Het energielabel: verplicht bij de verkoop van uw woning!').

Desalniettemin kan het voor eigenaren nuttig zijn na te denken over energiebesparing. Echter, niet altijd is het mogelijk monumenten te isoleren, zonder schade toe te brengen aan het stadsgezicht of het monument zelf. Vakkundig advies is en blijft belangrijk.

Meer lezen:
[Voor welke woningen is een energielabel verplicht?]

(Uit: Binnenstad 269, maart/april 2015)


(WS, 5/2/2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Goed te horen dat er geen verplichting van e-label is voor monumenten. Het is wel mogelijk een energielabel aan te vragen.
Met de hoogrendementsketel, dubbelglas bij enkelen niet-monumentale ramen en gevelisolatie kreeg ik enige punten, waarvoor ik de kwalificatie C voor mijn appartement ontving i..
[Meer lezen]

 H.E. van Nierop 20/2/2015 15:22:30

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.