Oude Kerk wordt 'kunsthal' voor hedendaagse kunst

De Stichting de Oude Kerk wil het oudste monument van Amsterdam transformeren in een zo leeg mogelijke 'kunsthal' voor hedendaagse kunst. Op dit moment wordt bekeken welk meubilair 'overtollig' is en verwijderd kan worden. De VVAB is in gesprek met de Oude Kerk over de plannen van de Stichting.

Het kerkmeubilair
Het kerkmeubilair

In de samenvatting van het businessplan dat ons is toegestuurd (zie PDF-bestand), staat de volgende passage:

Om de kerk geschikt te houden als presentatieruimte wordt in de toekomst een investering gedaan in een aantal faciliteiten. Daarbij is het uitgangspunt om een hybride methode te ontwikkelen die het monumentale kerkgebouw als zodanig niet aantast en die de uiteenlopende kunstprojecten op flexibele wijze voorziet van adequaat licht, geluid, en waar mogelijk (keramische) verwarming. Objecten die niet bij de Oude Kerk horen worden ondergebracht in depots en musea waar deze beter in een context vallen. Exterieur wordt het uiterlijk van de kerk open naar buiten toe door de luiken open te zetten en horeca, winkel en atelier naar buiten toe te laten spreken. Het entreegebied wordt herzien, en waar mogelijk aangepast voor grotere aantallen bezoekers. Een optie is het gebruik maken van de oorspronkelijke toreningang.

Het historische uiterlijk van het gebouw wordt misschien aangetast door lichtkunst:

Een wisselend kunstwerk is zichtbaar achter het raam als diapositief van de prostitutie die aan de overkant achter de ramen plaatsvindt. De Oude Kerk selecteert per jaar 4 tot 6 werken voor achter het raam.


Het koorhek uit 1681 met de tekst: 't Misbruyck in Godes Kerck allengskens ingebracht is hier weer
afgedaen int jaer tseventich acht XVc
Het koorhek uit 1681 met de tekst: 't Misbruyck in Godes Kerck allengskens ingebracht is hier weer afgedaen int jaer tseventich acht XVc

Ook de introductie van horeca en een winkel in de kerk doet onze wenkbrauwen fronsen. In verschillende geledingen (kerkgemeente, vrijwilligers, omwonenden enz.) is grote verontrusting ontstaan over de gepresenteerde plannen. Worden gebouw en interieur niet ondergeschikt gemaakt aan het idee van een kunsthal voor hedendaagse kunst? Het gaat daarbij bijvoorbeeld om driedimensionale objecten en installaties die licht geven en geluid maken. Waarom moet de Oude Kerk eigenlijk concurreren met andere instellingen in de stad, zoals het Stedelijk Museum, terwijl de kerk als historisch gebouw nu juist een eigen meerwaarde heeft? Kan het orgel nog wel worden gebruikt als deze plannen worden uitgevoerd? Het oudste gebouw van Amsterdam is bijzonder door wat ze is, een gesloten gebouw met een weergaloze binnenruimte en atmosfeer, dat als een oase van beschaving in een onrustige buurt moedig standhoudt. Dat dient volgens de VVAB het vertrekpunt te zijn voor een op de toekomst gericht exploitatieplan.

De VVAB heeft zich recent nog sterk gemaakt voor het behoud van het historische karakter van het Oudekerksplein (zie: Gele IJsselsteentjes op het Oudekerksplein gered). Naar aanleiding daarvan begon in september het gesprek met de directie van de Oude Kerk. De vereniging draagt de Oude kerk een warm hart toe en begrijpt dat de instandhouding veel geld kost.

[Samenvatting businessplan] (PDF-bestand)


(WS, 1/11/2012)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.