Dit argument is niet langer valide, nu de ontwikkelaar door de gemeentelijke instanties wordt gedwongen uit te gaan van zoveel mogelijk behoud, niet alleen wat betreft het betonskelet maar ook het aangezicht van het gebouw.
De monumentenstatus kan volgens de VVAB een positieve invloed hebben op de verdere planvorming. De afgelopen jaren heeft de vereniging geconstateerd dat de pogingen tot transformatie van het gebouw niet tot een betere architectuur hebben geleid dan waartoe architect Marius Duintjer in 1973 kwam na herziening van het eerdere plan van architect Jan Trapman. Duintjer wist indertijd door middel van een uitgekiende architectonische compositie een groot (en zeer omstreden) programma zo goed mogelijk te integreren in de omgeving.
De vernieuwingsplannen, tot uitdrukking komend in enkele artist’s impressions die ons hebben bereikt, zouden, indien uitgevoerd, leiden tot een sterke achteruitgang van de architectonische kwaliteit in de dit deel van de Vijzelstraat en Kerkstraat. Uit de randvoorwaarden die het bestemmingsplan stelt, blijkt niet dat het stadsdeel van plan is een dergelijk scenario te voorkomen. Daar wij er niet langer op vertrouwen dat de kwaliteit van het bestaande gebouw wordt vervangen door een minstens zo hoge kwaliteit, heeft de vereniging besloten de eigen koers te verleggen en op basis van voortschrijdend inzicht te pleiten voor behoud van het gebouw Duintjer.
Meer lezen:
[Aanvraag] (PDF-bestand)
[Beschrijving] (PDF-bestand)
(WS, 11/6/2013)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.