Gemeente doet aangifte van illegale sloop

Onlangs heeft stadsdeel Centrum aangifte gedaan van de sloop van een monumentaal interieur van een grachtenhuis aan de Keizersgracht. De sloop vond plaats ondanks het feit dat in de bouwvergunning expliciet was aangegeven dat de monumentale delen intact moesten blijven.
Keizersgracht 318 na constatering van de illegale sloopwerkzaamheden. De brokstukken van het stucplafond liggen op de vloer. (foto's VVAB)

Het stadsdeel is tot deze stap overgegaan na een melding door de VVAB. Onze vereniging had de sloop in maart geconstateerd en aan de gemeente doorgegeven. Prompt legde de gemeente een bouwstop op. Hierop volgt nu een aangifte bij de politie.

Het stadsdeel heeft geconstateerd dat de volgende onderdelen zijn gesloopt:

  • Diverse 18de-eeuwse plafonds met houten lijstwerk.
  • 18de-eeuwse lambrisering met liseenbetimmering en luikkasten tegen de voorgevel.
  • De 18de-eeuwse betimmering van de schoorsteenboezem.
  • Drie 18de-eeuwse stucplafonds.
  • Diverse 18de-eeuwse deuren (kozijnen en architraafbetimmeringen inbegrepen).
  • De wandbespanning met fragmenten van historische papierbehangsels.
  • 18de-eeuwse hoekprivaat voorzien van een gestuct bovendeurstuk.
Met andere woorden: van het monumentale interieur van het beschermde rijksmonument uit ca. 1765 is weinig over. De aangifte is nu in handen van de politie. De bouwstop blijft voorlopig bestaan. De gemeente heeft de eigenaar opgedragen een 'plan van aanpak voor het herstel' te maken. Pas na goedkeuring daarvan door de afdeling Monumenten en Archeologie mag er weer worden doorgewerkt. Het interieur zal dus moeten worden gereconstrueerd.

De afdeling Monumenten en Archeologie had de volgende waardenstelling gemaakt:
Het pand is zeer interessant gezien de kwaliteit van het stucwerk. Opvallend is het terughoudende karakter van de voorkamer op de bel-etage (in late Lodewijk XIV stijl met enkele verwijzingen naar de rococo), dat een contrast vormt met de voorkamer op de verdieping, waar een zeer sierlijke rococo is toegepast aan het plafond. De kwaliteit van het stucwerk (met name op de verdieping) moet als zeer hoog worden gekenmerkt. Het 'vlammerige' karakter van het ornament is exemplarisch voor het stucwerk uit het decennium na 1760.
In de bouwvergunning was expliciet aangegeven dat de monumentale delen intact moesten blijven. En toch werden ze gesloopt.

Bron: [Stadsdeel Centrum doet aangifte van vernieling monumentaal pand]

Eerder artikel: [Illegale sloop op de Keizersgracht stilgelegd]


(WS, 16/6/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.