Nieuwe gevelstenen-website

De Vereniging Vrienden van Amsterdams Gevelstenen (VVAG) heeft een nieuwe website gelanceerd over de gevelstenen van Amsterdam. Aan de website is ruim een jaar gewerkt. De site geeft informatie in beeld en tekst over de ruim duizend gevelstenen aan de openbare weg in onze stad.

Aan de site is door twintig vrijwilligers gewerkt. De nieuwe website werd onlangs gepresenteerd door Onno Boers en Frank Lucas. De nieuwe website heeft een GPS-functie zodat men de gevelstenen gemakkelijk kan vinden op straat. Ook staan er kant en klare wandelroutes klaar. De website is zowel Nederlands- als Engelstalig.

De VVAG kwam in 1991 voort uit de VVAB. Onno Boers, een groot kenner van de gevelstenen, was één van de initiatiefnemers van de VVAG. Hij schrijft ook over gevelstenen in zijn eigen rubriek in ons blad 'Binnenstad'. De VVAG documenteert niet alleen gevelstenen, maar ijvert ook voor behoud en herstel. De VVAG heeft in overleg met particuliere eigenaren en woningcorporaties al diverse gevelstenen laten restaureren en in de oorspronkelijke vaak vrolijke kleuren laten schilderen, zodat ze weer tot hun recht komen. Op de site staan dan ook vaak foto's van vóór en na restauratie.

De nieuwe gevelstenen-site waarop 1020 gevelstenen digitaal in kaart zijn gebracht, is te vinden hier: www.gevelstenenvanamsterdam.nl.


(WS, 22/2/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.