Mirakelkolom terug op het Rokin

De Mirakelkolom is terug op het Rokin bij de Wijde Kapelsteeg. De kolom werd in 2001 verwijderd vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en opgeslagen op een gemeentelijk terrein. In de nacht van 24 op 25 februari werd het gedenkteken opnieuw opgericht.
De afbraak van de Heilige Stede (Nieuwezijds Kapel) in 1908. (foto Stadsarchief Amsterdam) De Mirakelkolom zoals deze tussen 1988 en 2001 op het Rokin vr de Wijde Kapelsteeg stond.

De Mirakelkolom is een vrijstaande zuil, samengesteld uit fragmenten van de in 1908 gesloopte Heilige Stede (oftewel de Nieuwezijds Kapel). Deze kapel was in 1345 gesticht ter plaatse van het woonhuis waar een miraculeuze gebeurtenis plaatsvond: de hostie die een stervende man had uitgebraakt, was ongeschonden teruggevonden in het haardvuur waarin het was geworpen. De kapel uit 1345 werd in 1452-1455 groter en fraaier herbouwd. Het Mirakel van Amsterdam trok vele bedevaartgangers en heeft belangrijk bijgedragen aan de opkomst van Amsterdam.

De herplaatsing van de mirakelkolom in de nacht van 24 op 25 februari 2017 (foto Wim Ruigrok)

De plaatsing van de Mirakelkolom op het Rokin in 1988 was een initiatief van de Stichting Amsterdam Versierd, met medewerking van het Genootschap van de Stille Omgang. De kolom herinnert niet alleen aan de in 1908 gesloopte Mirakelkapel, waarvan een aantal onderdelen bewaard zijn gebleven, maar ook aan een omslag in het denken over de omgang met oude gebouwen in het begin van de 20ste eeuw. Na de sloop van de Heilige Stede begreep iedereen de noodzaak van het beschermen van oude monumenten. Als zelfs de Heilige Stede kan worden gesloopt, kan alles in Amsterdam zomaar verdwijnen.

De Mirakelkolom verdween in 2001 miraculeus. Uit telefonisch contact met de gemeente bleek dat de kolom in de weg stond vanwege de verplaatsing van ondergrondse kabels, noodzakelijk vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De gemeente beloofde de VVAB dat de kolom zou terugkeren. De kolom lag meer dan een decennium ingepakt in een ijzeren frame, eerst op een opslagterrein bij het Ventilatorgebouw van de IJ-tunnel in Amsterdam-Noord, daarna op de gemeentewerf in Sloterdijk.

De VVAB dankt de gemeente dat zij de belofte de kolom terug te plaatsen, na voltooiing van de metroaanleg, is nagekomen.

Eerdere artikelen:
[De Mirakelkolom staat niet meer op het Rokin] (december 2003)
[Mirakelkolom miraculeus verdwenen] (29 juni 2001)
[Twee gedenktekens] (uit: Een veldboeket met distels, 2000)


(WS, 25/2/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Top! Goede actie van Gemeente en VVAB

 Huib van Kollenburg 10/3/2017 11:40:53

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.