Eerste aanvragen voor terrasvergunningen op brugvleugels

De eerste aanvragen voor terrasvergunningen op brugvleugels zijn ingediend, nl. voor Keizersgracht 312, Leidsegracht 68 H, Paleisstraat 16 en Utrechtsestraat 102. De VVAB maakt haar zienswijze kenbaar over deze eerste aanvragen.
Voorbeeld van een terras op een brugvleugel: voetgangers moeten over de rijweg lopen.

De VVAB heeft tegen terrassen op brugvleugels ernstige bezwaren vanwege het beschermd stadsgezicht, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de binnenstad. Terrassen vormen nu al een aantasting van het visuele beeld van het beschermd stadsgezicht waar Amsterdam terecht zo trots op is. Door terrassen op brugvleugels in de grachtengordel te plaatsen vallen ze nog meer op, zowel vanaf het land als vanaf het water.
Bovendien gaan terrassen op brugvleugels ten koste van de ruimte voor voetgangers: het gaat immers om stoepen waarop obstakels worden gezet. De grote toename van voetgangers, waarmee Amsterdam wordt geconfronteerd, betekent dat nagedacht moet worden over het scheppen van extra ruimte voor voetgangers in plaats van deze nog eens te beperken door het toestaan van extra terrassen.
Tenslotte draagt de maatregel nog verder bij aan de ontwikkeling van een toeristisch pretpark waar bewoners niets te zoeken hebben. De balans raakt nog verder verstoord. Met de beoogde terrasvergunningen worden vooral de financiele belangen van de horeca gediend. Deze belangen wegen niet op tegen het algemeen belang van de stad bij een restrictief en op spreiding gericht horecabeleid, en een openbare ruimte waar bewoners en toeristen zich ontspannen kunnen verplaatsen en genieten van de schoonheid van de stad.

De VVAB verzoekt het stadsdeel geen medewerking te verlenen aan deze aanvragen en de vergunning te weigeren. Indien de vergunning wordt verleend, staat de mogelijkheid van bezwaar open.

[Zienswijze] (PDF-bestand)

[Eerder bericht]


(WS, 1/12/2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Gezien het feit dat het stadsbestuur vandaag aankondigde de loopruimte te willen verruimen naar 2m in 1012 lijkt me dat de aanvragen voor 1012 komen te vervallen. Dit betreft dus de aanvraag aan de Paleisstraat 16. In de prullenbak ermee...

 Arjan Welles 13/11/2015 16:43:36

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.