Oude Stoofbrug teruggekeerd

De oude Stoofbrug is door de gemeente Amsterdam teruggeplaatst. In oktober 2023 werd de 'tijdelijke' 3d-geprinte brug weggehaald na een formeel verzoek van de VVAB. De oude brug over de OZ Achterburgwal is gerestaureerd en in het stadsbeeld teruggekeerd.
De Stoofbrug is teruggekeerd

De VVAB had in januari 2023 met een handhavingsverzoek gevraagd de 3d-geprinte voetgangersbrug bij de Stoofsteeg zo spoedig mogelijk te verwijderen en de in 2019 verwijderde brug terug te plaatsen. De 3d-geprinte brug was immers tijdelijk. De vergunning was drie jaar geldig en deze termijn was inmiddels verstreken.

De VVAB had in 2018 bezwaar gemaakt tegen de komst van de brug omdat die niet passend is in het beschermd stadsgezicht, maar nam toen genoegen met de toezegging van de toenmalige stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje dat het 'tijdelijk' was vanwege de restauratie van de oude brug. Tijdelijk dreigde echter permanent te worden. De maker van de brug had al een nieuwe vergunning gevraagd. Dat gevaar werd afgewend. Het stadsdeelbestuur willigde in 2023 het verzoek van de VVAB in om de oude brug te herplaatsen. Daarbij deed zich wel nog het probleem voor dat de oude brug was zoekgeraakt. Uiteindelijk werden sommige onderdelen teruggevonden.

De in 2019 geplaatste en in 2023 weer verwijderde 3d-geprinte brug. Over de vormgeving van de brug is veel geklaagd. Ook de aansluiting met de straat was problematisch.

De Stoofbrug is genoemd naar de Stoofsteeg, waarbij zij in de Oudezijds Achterburgwal ligt. Deze steeg heet waarschijnlijk zo, omdat hier enkele éénkamerwoninkjes stonden, waar arme lieden woonden. Stove (in het Duits Stube) betekent kamer. Geschiedschrijver Caspar Commelin noemde deze brug de Stoofsteegbrug. De huidige verschijningsvorm van de brug dateert van rond 1900. Het hekwerk van de brug bestaat uit het standaard-type hekwerk dat overal in de binnenstad is toegepast en tijdloos is geworden. De voetgangersbrug vervult nu weer haar functie in het Wallengebied.

[Eerder bericht]


(WS, 21/4/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.