Prijsvraag voor alternatief ontwerp Heineken Hoek

Een architectengroep die traditioneel bouwen voorstaat heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een alternatief ontwerp voor de Heineken Hoek op het Leidseplein. Daar is nieuwbouw verrezen die veel kritiek heeft gekregen: Hoe kon dit plan worden goedgekeurd door de welstandscommissie?
Het ontwerp van Sabrina Rugg.

De organisatie ArchitectuurOmslag Nederland, toegewijd aan het bevorderen van esthetisch verantwoorde architectuur, hoopt met de prijsvraag een discussie op te roepen hoe er met de kostbare Amsterdamse binnenstad moet worden omgegaan. Doel van de wedstrijd is dus om te laten zien "dat het ook anders kan".

Prijsvraag

Er zijn inmiddels 32 inzendingen binnengekomen, uit binnen- en buitenland. De vraag luidde hoe het gegeven grote bouwvolume had kunnen worden ontworpen zonder schade voor de historische omgeving. Behoud/herstel van het oude gebouw, dat drie verdiepingen minder had, was geen optie. Zowel het publiek als een vakjury mag uit de ingezonden ontwerpen een keuze maken. Tot 15 februari kan er gestemd worden.

Vakjury

Het ontwerp van Jan Kolman.

De leden van de vakjury zijn: Peter Drijver, directeur en architect bij Scala Architecten, Nadia Everard, voorzitter van La Table Ronde l'Architecture, Pablo Álvarez Funes, associate director bij Katharine Pooley en directeur Onderwijs bij het Classic Planning Institute, en Wolbert Vroom, architect en eigenaar van Architectenbureau Vroom.

Ook Walther Schoonenberg, architectuurhistoricus en secretaris van de VVAB, maakt - op persoonlijke titel - deel uit van de vakjury. De VVAB voerde jarenlang juridische procedures tegen de gemeente om de sloop van de Heineken Hoek te voorkomen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. "Laat het gebouw nu aanleiding zijn om de discussie te voeren hoe er met de Amsterdamse binnenstad moet worden omgegaan. Willen we dat gebouwen zich iets aantrekken van de historische omgeving en zo ja, op welke manier?"

[Bekijken ingediende ontwerpen en uitbrengen van uw stem]


(WS, 7/2/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.

All 32 alternatieve voorstellen zijn mooier dan wat er nu staat.

 Colin Brace 11/2/2024 23:17:16

Ik ga voor Sabrina Rugg!

 Peter Poelstra 10/2/2024 17:09:49

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.