Nieuwe bedreiging voor het Unesco Wereldgoed

Kamer van Koophandel straks te zien vanaf de Herengracht?

De VVAB heeft in een zienswijze gereageerd op het ontwerp-bestemmingsplan De Ruyterkade 5 waarmee de gemeente Amsterdam een veel groter en hoger gebouw mogelijk maakt op het Westelijk Stationseiland.
De beoogde nieuwbouw naast het Havengebouw (uit: HER De Ruyterkade 5)
Volumestudie van de beoogde nieuwbouw naast het Havengebouw (uit: HER De Ruyterkade 5)

Het ontwerp-bestemmingsplan lag tot 11 januari 2024 ter visie. Het plan maakt nieuwbouw mogelijk ter plaatse van het bestaande gebouw van de Kamer van Koophandel naast het Havengebouw. Het bestemmingsplan staat een bouwhoogte van max. 35,5 m toe. Dat is een 10 verdiepingen hoog kantoorgebouw, min of meer zo hoog als de Munttoren, en bijna zo hoog als het Havengebouw dat 50 m hoog is. De middelhoogbouw zal zichtbaar zijn vanaf de Herengracht, omdat de beoogde nieuwbouw precies in de zichtas van deze gracht staat.

Uit de Hoogbouw-Effectrapportage blijkt dat dit inderdaad het geval is, maar volgens de gemeente is de hoogbouw "niet storend zichtbaar vanuit het Unescogebied". De VVAB is het daar niet mee eens. In ieder geval is deze hoogbouw op de grens van het Werelderfgoedgebied niet mogelijk volgens het geldende hoogbouwbeleid. De vereniging vraagt het bestemmingsplan zodanig aan te passen dat de huidige bouwhoogte van de Kamer van Koophandel wordt gehandhaafd. Het risico bestaat immers dat Amsterdam als gevolg van dit bestemmingsplan haar plaats op de Werelderfgoedlijst verliest.

Ook de Bond Heemschut heeft de gemeente gevraagd de bestaande bouwhoogte te handhaven.

[Zienswijze] (9 januari 2024) (PDF-bestand)


(WS, 11/1/2024)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.