Platform tegen overtoerisme opgericht

Een aantal bewonersorganisaties die zich al langer verzetten tegen de gevolgen van de aanhoudende druk van bezoekers op de Amsterdamse binnenstad hebben de handen ineen geslagen in het platform Het is genoeg.

Dit jaar wordt het maximum aantal overnachtende bezoekers van 20 miljoen overschreden. Met de ruim 20 miljoen dagbezoekers levert dat totaal meer dan 40 miljoen bezoekers aan de binnenstad op! De toeristische druk heeft een stevige impact op het functioneren van de stad en het dagelijks leven van de bewoners van de binnenstad. Dit overvolle Amsterdam met zijn op toerisme gerichte dienstverlening en winkelnering en zijn omvangrijke seks- en drugsindustrie, biedt ook een voedingsbodem voor criminaliteit en ondermijning. De maatregelen die het gemeentebestuur daar tegenover stelt hebben zin, maar zijn onvoldoende om het tij te keren. Ook met de voorgenomen verhoging van de op bezoekers gerichte belastingen in 2024 verwachten de bewonersorganisaties niet dat het aantal bezoekers binnen de limieten zal blijven, zoals vastgelegd in de Verordening op toerisme in balans.

Het platform Het is genoeg heeft daarom in een startnotitie een groot aantal maatregelen opgesomd, die tot een substantiƫle vermindering van de bezoekersaantallen moeten leiden en die kunnen bijdragen aan verbetering van de diversiteit en het leefklimaat in de binnenstad. Zoals: een consequente doorvoering van de hotelstop, een stop op airbnb, het verplaatsen van de raamprostitutie naar binnen en invoering van het ingezetenencriterium. Deze laatste maatregel leidt niet alleen tot afname van het aantal (ongewenste) bezoekers, maar brengt ook de drugshandel en daarmee de potentiƫle ondermijning een grote klap toe.

Het platform heeft een brief geschreven aan het gemeentebestuur en daarin het verzoek gedaan de maatregelen op te nemen in de Aanpak bezoekerseconomie en de herziening van de Aanpak Binnenstad. De VVAB heeft de startnotitie mede ondertekend en neemt als erfgoedorganisatie deel aan het platform.

[Startnotitie] (PDF-bestand)
[Aanbiedingsbrief] (PDF-bestand)


(WS, 15/11/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Goed initiatief. Wat te denken van de trotse constatering in het Parool dat ADE ongeveer een half miljoen bezoekers heeft getrokken. Moet dat evenement blijven groeien in bezoekersaantallen en locaties ? Geluidsoverlast is een belangrijk negatief uitstralingseffect van ADE. Op dat punt kunnen volgen..
[Meer lezen]

 Kees Spaan 17/11/2023 15:51:43

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.