Vergroening van monumentale gevels tast beschermd stadsgezicht aan

In een zienswijze protesteert de VVAB tegen een aanvraag voor de 'vergroening' van monumentale gevels aan de Nieuwendijk en de Heiligeweg. Dit plan tast het beschermd stadsgezicht aan.
Vergroening van monumentale gevels brengt schade toe aan het beschermd stadsgezicht. Ook kan er schade optreden aan de gevels zelf.

De Amsterdamse binnenstad is een beschermd stadsgezicht. Dat heeft onder meer consequenties voor wijzigingen aan de gevels. De Nieuwendijk en Heiligeweg zijn winkelstraten met vele beschermde rijks- en gemeentelijke monumenten. De meeste van de in de aanvraag genoemde panden zijn beschermde rijks- of gemeentelijke monumenten.

Het is volgens de VVAB niet mogelijk om voorzieningen aan te brengen op gevels waar de architectonische waarde dat niet toelaat. Zoals bijgaande foto's aantonen gaat het stuk voor stuk om rijk gevarieerde gevels waarbij het groen - indien dat langs de gevel omhoog groeit - de architectuur zal ontsieren. De aanvraag is derhalve in strijd met het vigerende monumentenbeleid.

Heiligeweg 7-9. Halsgevel-tweeling 2de kwart 18de eeuw. Rijksmonumenten sinds 1970.
Heiligeweg 8-10. Halsgevel- tweeling begin 18de eeuw. Rijksmonumenten sinds 1970.

Bovendien is het voor de VVAB ook belangrijk dat de straten en stegen in de binnenstad en de monumentale gevels toegankelijk blijven voor het uitvoeren van beheer- en onderhoudswerkzaamheden. In de mening van de VVAB kan aan dit plan geen medewerking worden verleend.

Heiligeweg 45. 19de-eeuwse halsgevel. Gemeentelijk monument sinds 2006.
Nieuwendijk 15. Art Nouveau-gevel. Gemeentelijk monument sinds 2005.
Nieuwendijk 7. Halsgevel in Lodewijk XIV-stijl uit 1736. Rijksmonument sinds 1970.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend op 28 augustus 2023 en behelst het aanbrengen van gevelvergroening op deze gevels in de winkelstraten Nieuwendijk en Heiligeweg: Heiligeweg 5 t/m 9, Heiligeweg 8, 14, 18, 22 en 26, Heiligeweg 38 en 44, Heiligeweg 39, 43 t/m 49 en 53, Kalverstraat 186, Nieuwendijk 7, 9, 13 t/m 23, Nieuwendijk 31 t/m 35 en Nieuwendijk 71. De welstandscommissie was akkoord 'onder voorwaarden'. Inmiddels is de vergunning verleend. Daartegen staan bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

[Zienswijze] (7 november 2023) (PDF-bestand, 4.2 MB)


(WS, 7/11/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Op veel locaties in straten in het centrum met overwegend winkels of horeca zijn verticale staalkabels tegen de gevels verschenen waarbij de klimplant blauweregen (Wisteria, waarschijnlijk de variƫteit sinensis) is geplant. Dit is een exoot, van nature voorkomend in China, Japan en Noord-Amerika. O..
[Meer lezen]

 J. J. G. Stroet 29/11/2023 09:32:37

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.